Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Åldersbestäm för barnens rättssäkerhet

Med anledning av debattartikeln "Åldersbestäm för barnens rättssäkerhet" i Svenska Dagbladet 7 november -15, följer här en replik från Elisabeth Dahlin:

Debatten om åldersbestämningar av ensamkommande flyktingbarn har landat i slutsatser som är fullständigt orimliga. Barnperspektivet är som bortblåst. Det förvånar oss på Rädda Barnen att Svenska Dagbladet bidrar till att sprida missuppfattningar och felaktigheter. Jonas Andersson, ungdomspedagog i Skellefteå kommun, skriver i ett op-ed-inlägg på ledarsidan (7/11) om min medverkan i SVT Agenda. Med orden "råttan i pizzan" uppges jag ha sagt att det inte förekommer problem med att vuxna utger sig för att vara barn. Det stämmer naturligtvis inte. Vad som däremot är ett "råttan i pizzan"-problem är de upprepade påståendena om att en majoritet av barnen i själva verket skulle vara vuxna samt att vara barn i sig skulle vara ett asylskäl. Det är mycket oroande att rena sakfel fått en så stor spridning.

Trots att vi varje dag nås av rapporter om barns utsatthet längs flyktvägarna till Europa, trots en tilltagande desperation och att allt yngre barn skickas ensamma på flykt – ligger fokus på en sorts mytbildning kring ålder och åldersbestämningar. För mig är det ovärdigt. Stora dagstidningars ledarsidor har ett ansvar att inte sprida felaktigheter och underblåsa rykten.

Det sägs att Sverige borde anpassa sig till europeisk standard och EU-regler. Sanningen är att det inte finns några sådana. Olika länder gör olika bedömningar. Det är inte så att Sverige skiljer ut sig på det sätt som många gånger antyds. Åldersbedömningar är viktiga. Det är självklart att vuxna inte ska bo med barn eller det omvända – som också förekommer – att barn felaktigt placeras bland vuxna. Vi välkomnar att det tas fram nya rättssäkra metoder. Dock kan vi konstatera att medicinsk röntgen inte är den mirakelmetod som många vill ge sken av. Tvärtom finns det en risk att felmarginalerna blir ännu större.

Jonas Andersson beskriver i sin artikel också sina erfarenheter av ett välkänt fenomen inom olika former av institutionsvård. Beklagligt nog existerar ”prison rules” i större utsträckning än vad som borde vara fallet. Det vore intressant att ta del av hur Skellefteå kommuns arbetar med problematiken. Eller menar Jonas Andersson på fullaste allvar att det är bara åldersbestämningarna som är avgörande? Den inställningen håller i så fall inte för en närmare granskning.

Rädda Barnen har ett omfattande arbete för alla barns rätt till trygghet och skydd. Däribland finns självklart uppdraget att se till så att ensamma flyktingbarn får sina behov tillgodosedda. Vi är de första att slå larm om vi ser missförhållanden. Däremot är vi inte intresserade av att slåss mot väderkvarnar. Skvaller, rykten, för att inte tala om rena lögner, hör inte hemma i en seriös debatt. Fakta om barns situation och utsatthet är en annan sak, det behöver vi mer av.

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda Barnen

Detta är en replik till Jonas Anderssons debattartikel Åldersbestäm för barnens rättssäkerhet.

Läs repliken i SvD.

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.