Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ändra hälsoundersökning av asylsökande

Socialstyrelsen ser över sina föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökning av asylsökande m.fl. med anledning av att papperslösa och gömda från och med den 1 juli 2013 ska få utökad rätt till vård (SOSFS 2011:11).

Rädda barnen har fått möjlighet att lämna synpunkter på Socialstyrelsens förslag och vi vill lyfta fram två saker.

För det första är det av stor vikt att alla som berörs av föreskrifterna, både asylsökande, papperslösa och gömda får vetskap om vilka rättigheter de har. Det är något som gäller inte minst barnen som nu får samma rättigheter som andra barn till hälso- och sjukvård och tandvård inklusive förebyggande åtgärder. Rädda Barnen anser därför att erbjudande om hälsoundersökning ska lämnas även till papperslösa och gömda. Det faktum att papperslösa och gömda oftast inte kan nås per brev får inte utesluta dem från att få erbjudande om hälsoundersökning och all information som samtidigt ska lämnas. Andra kompletterande sätt till spridning än via vanligt brev måste kunna hittas.

För det andra vänder sig Rädda Barnen emot att det allmänna rådet tas bort om att en påminnelse ska upprepas en gång vid utebliven respons på erbjudande om hälsoundersökning. Det kan vara svårt att ta till sig information varför en extra påminnelse inte kan skada.

Läs hela remissen.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.