Följ Rädda Barnen

Akutinsatser och skolfokus tre veckor efter jordbävningen i Chile

Nyhet   •   Mar 22, 2010 14:28 CET

Det har gått drygt tre veckor sedan den kraftiga jordbävningen, med efterföljande tsunami, i Chile. Skalvet förstörde tillgången till rent vatten och sanitet, och Rädda Barnens akutinsatser har bland annat innefattat utdelning av vattendunkar och hygienartiklar som tvål och handdukar. Barnvänliga platser håller också på att sättas upp.

Jordbävningen 27 februari mätte 8,8 på Richterskalan och 2 miljoner människor, varav 1,2 miljoner barn, beräknas ha drabbats. Över 500 människor dödades. 200 000 hem förstördes och ytterligare 600 000 har skadats.

Rädda och oroliga
- Barn har tvingats lämna sina hem och de är mycket rädda och oroliga efter jordbävningen och de kraftiga efterskalv som inträffat nästan dagligen. Vi arbetar med att sätta upp barnvänliga platser där barnen kan leka i en säker miljö, medan föräldrarna ordnar med familjens grundläggande behov, säger Boris Aristín, Rädda Barnens katastrofsamordnare i Chile.
-  Den stundande vintern kommer att förvärra situationen eftersom det är problem med tillfälliga bostäder som inte kommer att lösas förrän återuppbyggnadsarbetet kan sätta igång. De familjer som nu bor i provisoriska läger får utstå väldigt låga temperaturer under nätterna.

Uppskjuten skolstart
Skolstarten efter sommarlovet har skjutits upp igen för de flesta skolor, eftersom  byggnader och material har skadats. Vissa används också som tillfälliga bostäder för dem som förlorat sina hem.
- Barnen behöver komma tillbaka till skolan så fort som möjligt. Vi arbetar med att hitta temporära platser för undervisning och hemskolningsmöjligheter, så att eleverna kan få återgå till sina rutiner och få en chans att börja sin återhämtningsprocess, säger Boris Aristín.