Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Delaktighet och rättssäkerhet vid psykiatrisk tvångsvård

Rädda Barnen menar att ett genomförande av promemorians förslag skulle innebära en värdefull förbättring när det gäller rättssäkerheten och möjligheten till inflytande över den egna vården för de barn och unga som behandlas inom den psykiatriska tvångsvården framöver. DS 2014:28

Men vi ser också behov av kompletteringar, såsom tydliggöranden och vägledningar för att underlätta och/eller möjliggöra implementering av de föreslagna förändringarna, t ex när det gäller hur kravet på etiska bedömningar enligt Hälso- och sjukvårdslagen ska tolkas. Vi ser även behov av vägledning när det gäller vilka tvångsåtgärder som får användas och i att hitta alternativa vårdinsatser.

Vi anser att en skillnad i reglering mellan barn och vuxna är berättigad när det gäller tvångsåtgärder i form av fastspänning och avskiljning. Enligt vår mening är det dock tveksamt om den neddragna tiden till två timmar för fastspänning respektive fyra timmar för avskiljning kan anses vara ”kortvarig”. Att ligga fastspänd i två timmar alternativt vara avskild i fyra timmar är en mycket lång tid för ett barn och Rädda Barnen föreslår att man ser över möjligheten att korta den angivna tidsangivelsen ytterligare.

Rädda Barnen tycker att det är högst beklagligt att ett flertal landsting saknade egna vårdplatser för slutenvård inom den barn- och ungdomspsykiatriska verksamheten 2012 och vi ställer oss här bakom Barnombudsmannens krav om införandet av en bestämmelse som hindrar att barn vårdas på vuxenpsykiatriska avdelningar.

Läs hela remissvaret.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.