Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Domstolarna måste lyssna på barnen

Barnkonventionen ska äntligen bli svensk lag. Stefan Löfven klargjorde detta i sin regeringsförklaring och tre ministrar skriver om ambitionen på Brännpunkt 19/10. Efter att i många år ha arbetat för den här frågan, välkomnar Rädda Barnen beskedet från regeringen.

Samtidigt kan vi konstatera att långtifrån alla röster i debatten är positiva. Vi får ofta frågan om det verkligen behövs en lag. I debatten finns en stor okunskap om vad det skulle betyda för barns rättigheter. Det är uppenbart att det finns ett pedagogiskt uppdrag för alla krafter som verkar för en lagändring.

Utifrån våra erfarenheter av att arbeta med barns rättigheter vill lyfta några av de starkaste argumenten:

  • När barnkonventionen blir lag måste det leda till en förstärkning av kompetensen – och minskning av godtyckligheten – i domstolar och myndighetsutövning som gäller barn. Principen om barnets bästa och barnets rätt att bli hörd i domstolar kommer att gälla inom alla rättsområden. Åsidosättandet av barnkonventionen med hänvisning till att den inte är lag kommer inte längre att kunna användas.
  • När barnkonventionen blir lag måste kompetensen och kunskapen om konventionen stärkas i kommunerna; därmed borde godtyckligheten minska i tolkningen av barnets rättigheter. I dag ser vi alldeles för stora kommunala skillnader i genomförandet av konventionen, något som Sverige också vid upprepade tillfällen fått kritik för av FN:s barnrättskommitté.
  • När barnkonventionen blir lag kommer den att bli tvingande att använda när andra lagar ska tolkas. Vi kommer, förhoppningsvis, inte längre att behöva uppleva att ett barn som har omhändertagits av samhället med stöd av lagen om vård av unga (LVU) blir utvisat tillsammans med sina föräldrar med stöd av utlänningslagen som idag väger tyngre än LVU. Det kommer också att bli än tydligare att barnets bästa och barnets rätt att bli hörd måste genomsyra hela beslutsfattandet vad gäller till exempel vårdnadstvister, socialtjänstärenden och asylprocesser.

Rädda Barnen är övertygade om att regeringens beslut att göra barnkonventionen till lag kommer att stärka rättssäkerheten för barn i hela landet. Men beslutet kommer givetvis inte att helt magiskt leda till att alla barns rättigheter efterlevs i Sverige. Det krävs ett fortsatt fokuserat barnrättsarbete, med tydlig prioritering från myndigheter och politiker. Det krävs att förarbetena skrivs med omsorg och att de tolkningsinstrument för barnkonventionen som finns tillgängliga används av beslutsfattare. Och det krävs rejäla satsningar på utbildning av professionella som arbetar med barn eller fattar beslut som rör dem.

Den förra regeringen tillsatte i mars 2013 en utredning med uppdrag att göra en kartläggning av för- och nackdelarna med en inkorporering av barnkonventionen i svensk rätt. Rädda Barnen förväntar sig nu att denna utredning framför allt ska klargöra hur konventionen ska göras till lag.
Vi står beredda att bidra till detta arbete med vår kunskap och våra erfarenheter.

Elisabeth Dahlin
generalsekreterare Rädda Barnen
Publicerat i Svenska Dagbladet Brännpunkt 2004-10-25

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.