Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Förbud mot barnaga - och sen då?

En italiensk politiker dömdes idag till dagsböter för att ha misshandlat sin son på öppen gata i Gamla stan i Stockholm. Det väcker debatt både i Sverige och i Italien.

I Italien försvarar många svensk lagstiftning och arbetar för ett totalförbud mot att slå barn även där. Ett exempel är Rädda Barnen i Italien. Andra kritiserar och förlöjligar Sverige som lägger sig i och sätter gränser för hur föräldrar uppfostrar sina barn. Alla barn har rätt till en uppväxt fri från våld. Det gäller oavsett om de föds i Sverige eller Italien.

Vi har i Sverige lyckats förändra ett synsätt där våld mot svagare och våld i nära relationer var accepterat. Idag ses våld i nära relationer, mot någon i beroendeställning eller våld mot barn av de flesta som särskilt allvarligt. Fallet i Gamla Stan visar tydligt att vuxna i Sverige inte tolererar att någon slår och kränker barn. De ingriper och slår larm till polisen om det behövs. Sådana vuxna behövs för att lagstiftningen ska fungera.

Artikel 19 i Barnkonventionen slår fast att barnet har rätt att skyddas mot fysiskt eller psykiskt våld och mot vanvård eller utnyttjande av föräldrar och andra vårdnadshavare. Svenska myndigheter är bundna att följa Barnkonventionen och måste därför avsätta tillräckliga resurser för att utreda misstänkta brott.

Vi har de senaste åren sett en lavinartad ökning av polisanmälningarna om misshandel av barn i Sverige. Men Rädda Barnens kartläggningar visar att polisanmälningar om misshandel av barn prioriteras för lågt och myndigheterna inte följer den lagstiftning som finns.

2010 överskred hälften av förundersökningarna om misshandel eller grov misshandel mot barn under femton år den lagstadgade tidsfristen. Tyvärr finns det bland de barn som Rädda Barnen tar emot i behandling flera exempel på dem som fått vänta mer än åtta månader på ett första polisförhör och mer än ett år på beslut i åtalsfrågan.

Det räcker inte med att vi har en bra lagstiftning . Den måste också efterlevas! Vi ska vara stolta över vår lag, men också medvetna om att allt för många barn misshandlas även i Sverige och att vi har mycket kvar att göra!

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.