Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Gör inte Sverige till ett land som splittrar barnfamiljer

I morgon tisdag avgörs många barns öde och framtid, och du som riksdagsledamot har nu avgörandet i din hand. Vi vädjar till dig att tänka över ditt beslut noggrant, skriver Rädda Barnens generalsekreterare i ett öppet brev till riksdagens ledamöter.

Kära riksdagsledamot,

I morgon tisdag är det en stor dag. I morgon avgörs många barns öde och framtid. Du tillsammans med andra kommer avgöra om barn ska få återförenas med sina föräldrar och syskon igen – efter en ofta lång och farlig flykt bort från krig och lidande – eller inte.

Vi vill en sista gång påminna dig om vad det nya lagförslaget innebär för barnen:

  • Även om man flyr från ett land i krig är det inte självklart att man definieras som flykting. Många får istället status som alternativt skyddsbehövande och har därmed inte rätt att återförenas med sin familj om det nya lagförslaget går igenom. Majoriteten av de syrier som sökte asyl i Sverige förra året fick uppehållstillstånd som just alternativt skyddsbehövande.
  • Uppskattningsvis kommer två tredjedelar av de barn som fått uppehållstillstånd inte att ha rätt att återförenas med sina föräldrar och syskon om lagen blir verklighet.
  • Fler barn riskerar att drunkna i Medelhavet. De nya reglerna kommer med stor sannolikhet även att leda till att fler familjer ger sig ut på livsfarliga resor med sina barn då föräldrarna inte vill riskera att aldrig få återse sina familjemedlemmar.
  • Lagförslaget strider mot Barnkonventionen som slår fast att alla barn har rätt att återförenas med sin familj om familjen splittrats.
  • Barn som skiljs från sin familj hör till de mest utsatta grupperna av barn. De blir lätt offer för våld, övergrepp och exploatering.
  • Om de nya reglerna röstas igenom, sällar sig Sverige till den grupp som har den mest restriktiva hållningen till anhörighetsinvandring i EU.

Vi vädjar till dig att sova på saken och tänka över ditt beslut noggrant en gång till inför morgondagen. Och vi hoppas och tror att du i morgon går till jobbet som en #orädd politiker och röstar för barnens självklara rätt att få vara tillsammans med sina familjer.Du som ledamot har en viktig roll och representerar Sverige, och Sverige vill inte vara ett land som splittrar barnfamiljer.

Om du röstar för barnens bästa, har du en hejarklack på över 40 000 barnrättskämpar i ryggen. Så många blev vi på bara tre veckor. Om lagen däremot röstas igenom, tänker vi bli långt mycket fler #orädda än så. När det blir tydligt för svenska folket vad lagen innebär för barnen, ska vi tillsammans arbeta för att lagen blir så kortvarig som möjligt eller rivs upp.

Var #orädd. Rösta rätt för barnens skull.

Bästa hälsningar,

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda Barnen

Länk till debettartikeln: http://www.dagenssamhalle.se/debatt/goer-inte-sverige-till-ett-land-som-splittrar-barnfamiljer-25951

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.