Gå direkt till innehåll

Nyhet -

KD – glöm inte barnperspektivet

Under veckan har Kristdemokraterna i Stockholms stad uttalat att de anser att Stockholms stad måste släppa in övriga transitflyktingar, utöver barnfamiljer, på transitboendet i Älvsjö. Det skulle, menar Kristdemokraterna, lösa delar av problematiken med brist på sovplatser för personer som tillfälligt är i Stockholm. I detta resonemang har man tappat bort barnperspektivet. Barnkonventionen är tydlig när det gäller barns rätt till trygghet och skydd liksom svensk lag vad gäller kommunens skyldighet att erbjuda detta till barn.

– För oss är det helt centralt att bibehålla en separat mottagning för barn och familjer utifrån ett barnskyddsperspektiv. Formerna för mottagandet och de barnspecifika behoven skiljer sig markant från andra boenden, även vad gäller personalens kompetens. Att öppna upp för andra transitflyktingar kommer innebära stora risker för barnfamiljerna men framförallt för barnen. Sovplatser kan inte ställas mot barnens rätt till en trygg plats. Dessutom vet ingen hur många barnfamiljer som kan komma den närmaste tiden. Det synsätt som nu förs fram är vi inte vana att se från Kristdemokraterna och frågan vi måste ställa oss nu är om partiet verkligen har svängt om i sin syn på barnskyddsperspektivet för barn på flykt, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda Barnen.

Barn är väldigt utsatta under tiden de är på flykt, de är i stort behov av en säker, lugn och trygg plats att vila på under vägen. Det är det som Stockholms stad tillsammans med Röda Korset, Rädda Barnen och Stadsmissionen bygger upp.

Där kan barn och deras föräldrar känna sig trygga och få tillgång till en trygg plats anpassad till dem. Det finns risk för att män slår sig ihop med ensamma barn och kvinnor bara för att få tillgång till skydd, detta kan skapa problem.

–Man måste förstå att formerna för mottagandet av barn markant skiljer sig från mottagandet av vuxna. Vi räknar med att Stockholms stad och de folkvalda har barnens bästa för ögonen och visar sitt ledarskap utifrån ett barnperspektiv, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda Barnen.

Det är självklart viktigt att ensamstående män också har en trygg plats att sova på och att även de får tillgång till information, sjukvård och hygien. Men det ska inte ske på samma plats som barnen.

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.