Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Lånar sig till ”Hittepå”-kontroller

Kalla faktas inslag ”Oskuldskontroller av unga tjejer” visar att barn och unga i Sverige får uppleva övergrepp. Att sjukvården utför oskuldskontroller och utfärdar oskuldsbevis är ett brott mot Barnkonventionen, Kvinnokonventionen och mänskliga rättigheter. Rädda Barnen kräver att staten ser över och skärper lagstiftning om förbud av oskuldskontroller och oskuldsbevis.

–Att unga tjejer inte får bestämma över sin egen kropp och att samhället inte har verktyg för att skydda flickor från denna kontroll möter vi dagligen i vår verksamhet. Men att svenska sjukvården utför övergrepp såsom oskuldskontroller är väldigt skrämmande. Detta måste omedelbart upphöra, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen.

Övergreppen utförs för att upprätthålla normen om att flickor/kvinnor ska vara oskulder när de gifter sig och det är ett förtryck mot deras sexualitet. Dessutom utgår övergreppen från föreställningen att det finns en mödomshinna som kan bevisa om någon haft sex eller inte. Landstinget och vården visar tydliga brister i att arbeta evidensbaserat och professionellt. Vi förutsätter att samtliga landsting ser till att denna form av ”hokus pokus” undersökningar stoppas. Dessutom bryter de läkare som utför ”undersökningarna” mot sin anmälningsskyldighet till socialtjänsten och lagen att larma vid oro för bortgifte av underårig.

Rädda Barnen arbetar för att förebygga och motverka hedersrelaterat förtryck och våld genom Arvsfondsprojektet Kärleken är fri (2014-2017), vilket är ett samverkansprojekt mellan Rädda Barnen, Allmänna Arvsfonden, Länsstyrelsen Östergötland och Folkteatern Gävleborg. Projektet möter dagligen barn och unga på skolor runt om i Sverige och märker att föreställningar om mödomshinnan och oskulden är starkt rotade i samhället. Föreställningarna leder till att många flickor känner en enorm press att vara oskuld som begränsar deras fri- och rättigheter och möjligheten att bestämma över deras eget liv. Det menar Rädda Barnen måste motarbetas.

Till Rädda Barnens stödchatt på www.dinarattigheter.se vänder sig unga flickor och kvinnor och berättar att de lever under begränsningar och hård kontroll kopplat till deras sexualitet. De får bland annat inte ha vänner av motsatt kön eller partner på grund av att de förväntas vara oskuld tills de gifter sig.

För att Sverige ska leva upp till de mänskliga rättigheterna och särskilt Barnkonventionen kräver Rädda Barnen att staten ser över och skärper lagstiftning om förbud av oskuldskontroller och oskuldsbevis. Rädda Barnen ser även behov av mer fortbildning om hedersrelaterat förtryck och våld inom sjukvården men även inom andra professioner såsom socialtjänsten, polisen och skola.

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.