Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Lagstiftningen brister för asysökande barn

Rädda Barnen anser att lagstiftningen behöver bli tydligare när det gäller synnerligen ömmande skäl för uppehållstillstånd. Den nya utlänningslagen syftade till att särskild hänsyn skulle tas till barns bästa, men det är oklart om så är fallet idag.

Den 2 maj presenterades regeringens kartläggning av hur bestämmelsen om uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande skäl har tillämpats. Det framgår att tillämpningen av bestämmelsen inte har varit enhetlig hos Migrationsverket. Samma omständigheter som har legat till grund för beslut om uppehållstillstånd har i andra fall legat till grund för avslag.

Rädda Barnen anser att sådan rättsosäkerhet är oacceptabel och att det behövs en tydlig praxis så att tillämpningen av bestämmelsen blir enhetlig och förutsägbar.

-Vi anser att det behövs en tydligare lagstiftning beträffande barnspecifika asylskäl. Det är viktigt att synliggöra att barn kan ha andra typer av skäl för uppehållstillstånd än vuxna och att barn har rätt att få komma till tals under asylprocessen, säger Lars Carlsson, chef för Rädda Barnens Sverigeprogram.

I mars 2006 trädde en ny utlänningslag i kraft. Den tidigare bestämmelsen om humanitära skäl ersattes då av bestämmelsen om synnerligen ömmande omständigheter. Bestämmelsen är en undantagsbestämmelse som kan tillämpas först om det inte finns skäl att bevilja uppehållstillstånd enligt någon huvudregel. En samlad bedömning ska i sådana fall göras, där särskilt sökandens hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situation i hemlandet ska beaktas. Det tydliggörs i lagen att för barn behöver omständigheterna inte vara av samma allvar och tyngd för att uppehållstillstånd ska meddelas.

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.