Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Nya åldersgränser i föräldraförsäkringen

Rädda Barnen är huvudsakligen positiv till det som föreslås i en departementspromemoria om ”Nya åldersgränser och ökad flexibilitet i föräldraför-säkringen” (2013/3257/FST).

Bakgrunden till förslaget är att nyanlända föräldrar med barn under 8 år hittills haft rätt att ta ut föräldrapenning för 480 dagar även om barnet har fyllt t.ex. sex år redan vid ankomsten hit. Ett långvarigt uttag av föräldrapenning när barnet är äldre kan dock motverka ambitionen att nyanlända föräldrar bör delta i arbetsförberedande insatser. Det är enligt Rädda Barnen rimligt att på det sätt som föreslås försöka motivera nyanlända utrikes födda föräldrar, i synnerhet gäller det kvinnor, att etablera sig på arbetsmarknaden mer. Det kan därför vara bra att begränsa möjligheten till uttag av föräldrapenning för barn över fyra år till endast 96 dagar, vilket är föreslaget.

Men det finns grupper av barn som man kan behöva särskilda lösningar för. Det gäller barn med allvarliga problem på grund trauman av krig eller flykt. För de barnen, och deras föräldrar, kan 96 dagar vara för kort tid för att en förälder, som eventuellt också är traumatiserad, ska kunna hitta rätt behandling för sitt barn. Den föreslagna ändringen förutsätter enligt Rädda Barnen att det finns system för omhändertagande av dessa barn, som fungerar och agerar snabbt, vilket finns anledning att ifrågasätta. För att förändringen inte ska få negativa effekter för barn som har problem som beror på krig eller flykt måste antingen övriga omhändertagandesystem kunna garanteras, eller särskilda lösningar skapas för dessa barn, anser Rädda Barnen.

Rädda Barnen instämmer i förslagen om utökad tid för uttag av tillfällig föräldrapenning när ett barn har avlidit, och i de föreslagna formuleringarna om rätt till ledighet från anställning vid adoption. Vi välkomnar också förslaget om förlängning av tidsramen inom vilken föräldrapenning kan lämnas.

Läs hela remissvaret.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.