Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande

Rädda Barnen delar promemorians utgångspunkt att regelverket ska vara långsiktigt hållbart eftersom mottagandet av ensamkommande barn är ett flerårigt åtagande för kommunen.
Dnr A2016/01307/I

Samtidigt måste regelverket även ta hänsyn till kommunernas förutsättningar och systemet för ersättning ska inte vara administrativt betungande. Rädda Barnen vill framhålla att ett nytt ersättningssystem inte får ske på bekostnad av barnets bästa. Vi saknar en tydligare barnkonsekvensanalys av de effekter förslaget kan komma att innebära för barnet. Vad gäller nya ersättningsformer tar Rädda Barnen inte ställning till de föreslagna beloppen. Däremot vill Rädda Barnen lyfta upp vikten av att schablonbeloppet beräknas på ett sätt som inte påverkar kvalitén på boendena och att alla barn får det stöd och den hjälp de behöver. Rädda Barnen ställer sig positiv till att placeringar i andra kommuner formaliseras. Det är bra att det fortsatt ska finnas möjlighet till placering i annan kommun eftersom det ger kommuner möjlighet att kunna bygga upp ett gott mottagande och ett fungerande samarbete. Rädda Barnen vill däremot lyfta upp de stora problem vi uppmärksammat för barn som placerats utanför anvisningskommunen och etablerat sig med skola, vänner och boende. Rädda Barnen anser även att det ska genomföras en systematisk utvärdering av hur det nya ersättningssystemet faktiskt påverkar barnets bästa och kvaliteten i boendet och omsorgen.

Läs hela remissvaret.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.