Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Rädda Barnen kommenterar Rättsmedicinalverkets åldersbedömningar

Idag offentliggjorde Rättsmedicinalverket siffror över de första åldersbedömningarna som gjorts i deras regi. Det är viktigt att poängtera att det inte handlar om samtliga ensamkommande som kommit till Sverige utan de fall där migrationsverkets personal bedömer att den sökandes uppgivna ålder inte är sannolik.

Rädda Barnen anser att det är bra att Rättsmedicinalverket genomför testerna och har tydligt stått bakom den nya formen av bedömningar. Rädda Barnen stod även bakom Socialstyrelsens tidigare riktlinjer från 2012. Bland annat skrev vi såhär i Aftonbladet:

"Åldersbedömningar ska göras i hela asylprocessen och måste ske på vetenskaplig och rättssäker grund. Socialstyrelsens riktlinjer från 2012 och barnläkarföreningens instruktion har haft goda intentioner med sammanvägda bedömningar av flera metoder. Socialstyrelsens arbete med att uppdatera riktlinjer angående åldersbedömningar är viktigt och bra – barn ska inte behöva bo med vuxna, vuxna ska inte bo med barn."

Rädda Barnen och våra företrädare har aldrig hävdat att det inte förekommer att sökande ljuger om sin ålder. Vi har dock uttryck oro för den ryktesspridning och svartmålning som skett, och dagligen fortsätter ske av barn på flykt inte minst i sociala medier. Påståenden och generaliseringar om att en majoritet av de ensamkommande skulle vara vuxna har vi vänt oss emot. Detta har dessvärre vissa valt att tolka som att Rädda Barnen dels är emot åldersbedömningar i sig men också att vi ljuger om att det inte skulle finnas asylsökande som uppger annan ålder. Det är direkt felaktigt.

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.