Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Replik till ledare i SvD

Svar till SvD ledare från den 18 april 2012 "Rädda Barnen räddar ingen utan välgörenhet"

SvD skriver i sin ledartikel 18/4 att Rädda Barnens motvilja mot välgörenhet visar att vi anammat vänsterns samhällsanalys. Det är ett påstående som ter sig märkligt vid en närmare granskning av vad Rädda Barnen står för.

Redan för omkring 20 år sedan, under Thomas Hammarbergs och Karin Söders ledarskap, inleddes omstöpningen av Rädda Barnen, från en välgörenhetsorganisation till en barnrättsorganisation. Varför? För att välgörenhet förknippades med den gamla tidens överklass-välgörenhet, präglat av en "tycka synd om"-tanke. Det betecknar en handling där en part ger en annan part någonting. Som rättighetsbaserad organisation poängterar vi däremot allas lika värde och allas lika rätt till ett drägligt liv. På engelska talar man om "enable people", som i brist på slagkraftig översättning får förklara hur vi vill arbeta. Vi lägger större tonvikt vid att påverka beslutsfattare och den allmänna opinionen i frågor som berör barn. Det handlar till exempel om att verka för att Barnkonventionen görs till svensk lag, något som vi tror skulle leda till att barns synpunkter och behov tillvaratas bättre i det svenska samhället.

Välgörenhet och rättighetsarbete är dock inga motpoler, utan adderar till varandra. Vid en genomgång av Rädda Barnens olika verksamheter är det tydligt att viljan att göra väl för de mest utsatta präglar en stor del av arbetet. Helst skulle vi vilja hitta ett annat ord för välgörenhet, eller om det skulle vara möjligt förse välgörenhet med en annan innebörd. Begreppet välgörenhet vill vi dock inte använda.

Annonsen SvD nämner använder provokationen som teknik för att fånga läsaren. För Rädda Barnens medlemmar och givare är det centralt att kunna veta att de medel vi har till förfogande används för att kämpa för barns rättigheter, väcka opinion och stötta barn i utsatta situationer. Vi kan dock förstå att det för en utomstående betraktare, som är obekant med diskussionen kring välgörenhet kontra rättighet, kan resonemanget i rubriken förefalla svårbegripligt.

Rädda Barnen delar i allt väsentligt SvD:s uppfattning att samhället är större än staten och att det finns åtskilligt som civilsamhället är mer lämpat att utföra. Rädda Barnen har varit och kommer fortsätta vara en del av detta civilsamhälle.

/Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda Barnen

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.