Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Slopad skattereduktion för gåvor

I sin skrivelse föreslår Finansdepartementet att skattereduktionen för gåvor till ideell verksamhet och det därmed sammanhängande förfarandet med godkännande av gåvomottagare ska slopas 1 januari 2016.

Rädda Barnen menar att lagen om skattereduktion ska finnas kvar och att den verksamhet som omfattas bör utökas. Om regeringen ändå väljer att gå vidare med förslaget att slopa skattereduktion för gåvor vill vi betona vikten av en rimlig tidperiod att kommunicera förändringen till våra givare. Om beslut tas i samband med höstbudgeten i november/december 2015 och förändringen träder i kraft redan vid årsskiftet är det orealistiskt att det kan kommuniceras till givarna på ett tillfredsställande sätt.

Givarnas utnyttjande av möjligheten till skatteavdrag har stadigt ökat sedan införandet 2012. Det visar att det finns intresse för att låta reformen vara kvar.

Rädda Barnen riskerar att tappa givare och värdefulla intäkter till verksamhet för utsatta barn om reformen slopas.

Rädda Barnen betonar vikten av att inte agera kortsiktigt i frågan. Vi menar att det behövs åtgärder för att underlätta ett givande som stärker och vitaliserar civilsamhället.

Människors inneboende vilja att bidra till en bättre värld bör uppmuntras!

Läs hela remissvaret.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.