Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Världens första utbildning i humanitärt ledarskap

Idag är det två år sedan den dödliga tyfonen Haiyan drog in över Filipinerna. Katastrofer i Asien kostade världsekonomin nära 90 miljarder 2014. Samtidigt skärs biståndet ned. För att möta utveckling startar Rädda Barnen världens första utbildning i Humanitärt ledarskap.

Två år efter att tyfonen Haiyan härjade Filippinerna, öppnas idag i Melbourne världens första centrum för humanitärt ledarskap som ska utbilda nästa generation humanitära hjälparbetare. Centret, som är en del av Deakin University , kommer att fungera som ett nav för den innovativa utbildningen Humanitarian Leadership Program (HLP). Nuvarande och framtida hjälparbetare får här gå en gedigen utbildning som även inkluderar en veckolång simulerad katastrof i Indonesien.

Öppningen kommer samtidigt som nya siffror avslöjar kostnaden för katastrofer i Asien - den mest katastrofutsatta regionen i världen - kostnaden uppgick till svindlande $89.6 miljarder 2014. Samtidigt ökar antalet katastrofer som orsakas av klimatförändringar.

"Samtidigt minskar det utländska biståndet i alarmerande takt, vilket innebär att vi måste vara ännu mer effektiva med de medel som spenderas och det tar avstamp i att ge hjälparbetare en så realistisk och intensiv utbildning som möjligt så att de kan göra största möjliga skillnad vid nästa humanitära katastrofinsats."

Öppnandet kommer bara några dagar efter det att världen uppmärksammar 2-årsdagen sedan tyfonen Haiyan drog fram, tyfonen som ödelade stora delar av Filippinerna, dödade över 6 000 människor och förstörde mer än 500 000 bostäder.

"Majoriteten av världens katastrofer inträffar i Asien-Stillahavsområdet. När man tittar på frekvens och svårighetsgrad när det gäller katastrofer, ser man att behovet av ett effektivare humanitärt arbete är skriande. Inom loppet av tre decennier har vi sett en trefaldig ökning av antalet katastrofer."

Utbildningen, HLP, är nu inne på tredje året. 230 studenter har tagit examen och har kunnat använda sina kunskaper i katastrofer så som tyfonen Haiyan på Filippinerna, jordbävningen i Nepal och cyklonen Pam i Vanuatu. 2012 inledde Rädda Barnen sitt samarbete med Deakin University för att etablera HLP och nu har alltså centret för humanitärt ledarskap inrättats tack vare medel från IKEA Foundation.

Per Heggenes, VD för IKEA Foundation, säger att han är mycket stolt över att kunna bidra till en sådan viktig utbildning samt center.

"Barn är de som är mest utsatta i en katastrof. Förmågan att kunna rädda liv och hjälpa barn i inledningsskedet av en katastrof är beroende av kapabla humanitära ledare i fält, som kan fatta rätt beslut och ge adekvat stöd ", säger han.

"På grund av klimatförändringarna med extrema väderhändelser som följd vet vi att vi kommer behöva fler hjälparbetare som kan anta ledarroller i svåra situationer. Vi vill vara med och spela en roll i detta och stötta utbildandet av hjälparbetare att bli effektiva ledare. Vi uppmanar andra företag att dela vår ambition och göra samma sak."

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.