Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Vi kräver lagliga och säkra flyktvägar

160 aktiva medlemmar från hela Sverige har träffats i Solna under helgen 18-20 september på Rädda Barnens verksamhetskonferens. Med anledning av den allvarliga flyktingsituationen ställde sig hela Rädda Barnens verksamhetskonferens bakom ett uttalande:

Det är en skam för EU att människor på flykt möts av taggtråd, tårgas och vapenmakt. Barn är inte brottslingar. Att söka asyl är en mänsklig rättighet.

De senaste veckorna har bilderna av människor på flykt på väg genom Europa etsat sig fast i vårt kollektiva medvetande. Inför det kommande toppmötet på onsdag med EU:s stats- och regeringschefer vill vi uttala vårt stöd för en flyktingpolitik som välkomnar människor i utsatthet.

Det finns de som påstår att det är bättre, billigare och enklare att hjälpa på plats. Det påståendet stämmer inte. I en värld som präglas av ökade konflikter finns inga enkla lösningar. Det handlar inte om ”antingen eller”, det handlar om ”både och”. I krig, bland annat i Syrien, är hjälparbetare måltavlor för de stridande. Vit flagg gäller inte längre och ofta är det svårt, om ens möjligt, att hjälpa på plats.

Rädda Barnen finns längs hela vägen. I konfliktzonerna, i de närmsta grannländerna, på stränderna i Grekland och framme i Sverige. Det som händer just nu i vårt närområde är en flyktingkris av oerhörda proportioner. Det kräver hjälpinsatser som tar sin utgångspunkt i faktiska förhållanden. Vi vet att det behövs resurser till insatser på plats och längs flyktvägen men också ett gott mottagande.

Rädda Barnens verksamhetskonferens vill mycket starkt markera mot de krafter som underblåser motsättningar och spelar på människors rädslor för det främmande. Europa har kapacitet att möta den utmaning vi står inför. Det vi behöver nu är ett tydligt ledarskap från våra politiker. Europa måste minnas sin egen historia, arbeta för fred och vara en stark humanitär kraft i världen. EU måste leva upp till sina grundvärderingar och värna asylrätten. Nu kräver vi säkra och lagliga flyktvägar. Inget barn ska behöva dö på Medelhavet.

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.