Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ytterligare en månad av föräldrapenningen

I departementspromemorian föreslås att ytterligare en månad av föräldrapenningen ska reserveras för vardera föräldern, d v s det som i vardagsspråk kallas för en extra pappamånad. Bakgrunden är att papporna alltjämt tar ut en betydligt mindre del av sina föräldradagar, och reformen avser att åstadkomma ett jämnare uttag, DS 2015:8.

I departementspromemorian föreslås att ska reserveras för vardera föräldern, d v s det som i vardagsspråk kallas för en extra pappamånad. Bakgrunden är att papporna alltjämt tar ut en betydligt mindre del av sina föräldradagar, och reformen avser att åstadkomma ett jämnare uttag.

  • Rädda Barnen tillstyrker förslaget, och instämmer i dess grundläggande mål – ett jämnare uttag av föräldrapenning.
  • Rädda Barnen föreslår att det undersöks om det går att utöka möjligheterna till undantag från fördelningen av de föreslagna reserverade 90 dagarna för vardera föräldern.
  • Rädda Barnen föreslår att det undersöks om det går att utvidga rätten till föräldrapenning till fler personer än de som idag har sådan rätt.
  • Rädda Barnen anser att det även med den föreslagna ytterligare reserverade månaden finns anledning att fortsätta att informera för att stimulera föräldrar till att ta ut föräldrapenningen mer jämställt.

Rädda Barnen anser att det är angeläget att skapa incitament för att föräldrar ska dela ansvaret för omvårdnaden om sina barn mera jämnt emellan sig. Barnet har enligt Barnkonventionen rätt till båda sina föräldrar och föräldrarna har gemensamt ansvar för barnets uppfostran och utveckling.

Samtidigt finns det vissa allvarliga frågor kring situationen för de barn som inte har två fullt ut fungerande föräldrar som Rädda Barnen vill fästa lagstiftarens uppmärksamhet på. Att reservera ytterligare en månad för vardera föräldern innebär dock inte enligt Rädda Barnen så stora olägenheter att det finns anledning att avstyrka förslaget.

Rädda Barnen har i remissvaret på den statliga utredningen ”Reformerad föräldraförsäkring (SOU 2005:73) Kärlek, omvårdnad, trygghet”, påtalat att det finns barn som inte har två fullt ut fungerande föräldrar, och för vilka en ökad individualisering skulle kunna leda till risker.

Ett inte obetydligt antal barn löper risk att få det svårare. Rädda Barnen föreslår att det undersöks om det går att utöka möjligheterna till undantag från fördelningen av de föreslagna reserverade 90 dagarna för vardera föräldern.

I remissvaret till SOU 2005:73 föreslog Rädda Barnen att Försäkringskassan skulle ges ett utökat ansvar att påverka attityder, och att sprida information om såväl fördelar med jämställdhet som vikten av tidig anknytning till båda föräldrarna. Förslaget kvarstår. Även med den föreslagna ytterligare reserverade månaden finns anledning att fortsätta att också på andra sätt informera för att stimulera föräldrar till att ta ut föräldrapenningen mer jämställt.

För barnets skull finns enligt Rädda Barnen skäl att utvidga rätten till föräldrapenning till fler personer än de som idag har sådan rätt. Rädda Barnen föreslår att det undersöks om och hur detta skulle kunna ske. I en sådan utredning bör ingå möjligheten att i så fall överlåta även de dagar som reserverats för vardera föräldern.

Läs hela remissvaret.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.