Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Barn med funktionsnedsättning diskrimineras i skolan

Nästan en tredjedel av alla elever med rörelsehinder får inte nödvändig hjälp för att kunna hänga med på lektionerna. Det visar resultatet av projektet "Särskild, särskiljd eller avskild" som presenteras av Unga RBU:are i samarbete med Rädda Barnen, Barnombudsmannen och Stockholms universitet imorgon.


Projektet har undersökt hur skolan tillgodoser behoven för barn med rörelsehinder och barnens rätt till allsidig utveckling. Undersökningen har bland annat tittat på om barnens miljö är tillgänglig fysiskt, pedagogiskt, psykosocialt och organisatoriskt. Resultatet visar att barn med funktionsnedsättningar diskrimineras i skolan. Detta trots att barn inte får diskrimineras, enligt FN:s konvention om barnets rättigheter, Barnkonventionen.
- Bara hälften av eleverna som behöver anpassade lokaler går i tillgängliga skolor, säger barnombudsman Lena Nyberg. Om mindre än två år ska Sverige vara fullt tillgängligt för personer med rörelsehinder. Och det finns fortfarande väldigt mycket kvar att göra.
Barnens rätt till utbildning tillgodoses inte. Skolan brister i stöd, kunskap, planering och resurser. För att allt ska fungera bra krävs samverkan mellan myndigheter och verksamheter. Det behövs också god kommunikation med berörda elever och vårdnadshavare. Undervisningen måste planeras i god tid, för att eleven ska få tillgång till rätt hjälpmedel och anpassningar. Enligt barnkonventionen har alla barn lika värde och samma rätt till utveckling. Ändå kan barn med funktionsnedsättningar ofta inte följa med på friluftsdagar eller delta fullt ut på rasterna och i undervisningen. Skolan är en av barnens viktigaste sociala arenor. Men många lärare är osäkra på hur de ska inkludera barn med funktionsnedsättningar.
- Det saknas också fokus på lärandet för barn med funktionsnedsättningar, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda Barnen. Alla barn har rätt att komma till tals i frågor som berör dem. Det är oerhört viktigt att föra en dialog med eleven om hur skolarbetet ska planeras.
Det är viktigare att fokusera på barns utveckling än på funktionsnedsättningarna. Rädda Barnen och Barnombudsmannen är överens om att det behövs bra och tydligt stöd för både skolan, eleverna och föräldrarna. När stödet blir tillfredsställande kan alla barn utvecklas i skolan och följa med på klassresor, utflykter och idrottsdagar.

Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin och barnombudsmannen Lena Nyberg deltar i seminariet "Har vi en skola som är tillgänglig för barn med funktionsnedsättning?" den 22 oktober kl. 13-16 i riksdagens andrakammarsal. Arrangör är riksdagens tvärpolitiska barngrupp.

För mer information och intervjuer:
Unga RBU:are, ordförande Leif Liljegren 070-407 53 45
Rädda Barnen, pressansvarig Malin Morell tel. 08-698 90 90
Barnombudsmannen, pressansvarig Malin Dahlberg Markstedt tel. 070-437 87 64

Ladda ner rapporten här:
http://www.shop.rb.se



Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter.
Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen.

Save the Children fights for children's rights.
We deliver immediate and lasting improvements to children's lives worldwide.

Rädda Barnen
Save the Children Sweden
SE-107 88 Stockholm
Besöksadress/Visiting address Landsvägen 39
Sweden
Växel/Switchboard +46 8 698 90 00
Fax +46 8 698 90 10
Plus/Bankgiro 90 2003-3
www.rb.se


Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.