Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

En trygg plats för Eliassiant

10-åriga Eliassaint Keita satt bakom huset och läste läxor när jordbävningen kom. Hon klarade sig men hennes föräldrar, som var inomhus, dog när huset rasade ihop. Nu bor hon med sin farbror i ett av de många tillfälliga tältlägren i Port-au-Prince.
- Jag bor med min farbror nu. Förut bodde jag i Plaine, Croix de Bouquet. Jag satt och läste läxor på gården bakom mitt hus när jordbävningen kom. Min mamma och pappa var inne i huset och de dog, precis som mina tre kusiner. Jag har inga systrar eller bröder. Min farbror tog hand om mig och sen tog han och min faster mig till det här lägret. Det är ok här, säger Eliassaint.

Barnvänliga platser för 10 000 barn
I Cepem-lägret bor 400 familjer och 38 barn som förlorat sina föräldrar. De flesta av barnen bor tillsammans med någon släkting. Rädda Barnen har öppnat en trygg, barnvänlig plats där barnen kan tala om sina upplevelser och socialarbetare ordnar aktiviteter för dem.
Hittills har Rädda Barnen öppnat 16 barnvänliga platser i Port-au-Prince och Jacmel, dit 10 000 barn har kunnat komma några timmar per dag.

I klippet nedan berättar 9-åriga Andrise om sin upplevelse av jordbävningen.

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och i åtta regioner runt om i världen. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

http://www.raddabarnen.se

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.