Gå direkt till innehåll
Klar majoritet för familjeåterförening och humanitära skäl

Pressmeddelande -

Klar majoritet för familjeåterförening och humanitära skäl

En klar majoritet av svenska folket vill att barn som vistats flera år i Sverige och lärt sig svenska språket ska ha en möjlighet att stanna i Sverige. Rätten till familjeåterförening stödjs också av en klar majoritet. Det visar en ny opinionsundersökning från Novus på uppdrag av Svenska Röda Korset, Rädda Barnen och Svenska kyrkan som ​idag publiceras på DN Debatt.

​​Just nu pågår samtal mellan samtliga riksdagspartier om framtidens migrationslagstiftning i en parlamentarisk kommitté, där man bland annat diskuterar vilka regler som ska gälla för familjeåterförening och om man ska återinföra humanitära skäl som skyddsgrund.

En ny opinionsundersökning från Novus på uppdrag av Svenska Röda Korset, Rädda Barnen och Svenska kyrkan visar att det finns ett starkt stöd både för rätten till familjeåterförening och för att återinföra humanitära skäl. Resultaten publiceras idag på DN Debatt.

  • 73 procent instämmer (helt eller delvis) i att barn som vistats flera år i Sverige och lärt sig svenska språket ska ha en möjlighet att stanna i Sverige. 13 procent tar avstånd från det (helt eller delvis).
  • 62 procent instämmer (helt eller delvis) i att personer med humanitära skäl, t.ex. svårt sjuka barn eller vuxna, ska ha möjlighet att stanna i Sverige. 19 procent tar avstånd från det (helt eller delvis).
  • 59 procent instämmer (helt eller delvis) i att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska ha en möjlighet att återförenas i Sverige. 23 procent tar avstånd från det (helt eller delvis).

- Vi är inte förvånade över resultatet. Varje dag ser vi tydliga exempel på att medmänskligheten är levande i Sverige. Tusentals frivilliga från våra organisationer jobbar på gräsrotsnivå för att hjälpa samhällets mest utsatta på olika sätt, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.

- Våra församlingar möter varje dag människor som på grund av krig och förföljelse separerats från sina anhöriga. Möjligheten till återförening med sin familj är en nyckel till en lyckad integration. Vi hoppas att kommittén tar till sig resultatet av undersökningen, säger Helén Ottosson Lovén, generalsekreterare Svenska kyrkan)

- Vi hoppas att kommittén lyssnar på det svenska folket och ser till att Sverige får en asyllagstiftning som tydligt respekterar barns rättigheter, säger Helena Thybell, generalsekreterare Rädda Barnen.

Undersökningen är genomförd av Novus, där 1 021 intervjuer har genomförts med ett riksrepresentativt urval av allmänheten i åldern 18-79 år, under perioden 30/1 - 5/2 2020

Kontakt
Svenska Röda Korset: Isak Hellerup, pressekreterare Svenska Röda Korset.
072-361 02 53, Isak.Hellerup@redcross.se

Rädda Barnen: Vendela Rundberg, pressekreterare Rädda Barnen.
073-355 34 33, Vendela.Rundberg@rb.se

Svenska kyrkan: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan.
076-800 01 02, Stefan.Hakansson@svenskakyrkan.se

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.