Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Livshotande situation för 100 000 gravida i Pakistan

Situationen är livshotande för tiotusentals barn som ska födas i Pakistan de närmsta månaderna. Rädda Barnen befarar att dödligheten bland nyfödda och deras mammor kommer att öka dramatiskt.

- Jag har haft en sådan tur. I lägret där vi hamnat finns en barfotabarnmorska som förlöst många barn i sin by, hon har lovat att hjälpa mig. Men det finns inget rent vatten, ingenting. Jag hoppas vår familj hinner få ett tält innan barnet kommer, säger Nasrin som när som helst ska föda sitt fjärde barn vid huvudleden utanför Multan i Punjab. Nasrin besöker en av Rädda Barnens mobila kliniker som åker till de värst drabbade områdena med en doktorn och mediciner.

Minst en halv miljon gravida kvinnor finns bland de drabbade av översvämningarna i Pakistan. Mer än 100 000 av dessa kvinnor beräknas föda inom de närmsta månaderna enligt uppgifter från FN. Många kvinnor kommer att tvingas föda i läger, eller andra tillfälliga boenden, utan tillgång till sjukvård eller rent vatten. En allvarlig situation i ett land där barnadödligheten redan är hög. 1 av 20 pakistanska barn dör under sin första levnadsmånad. En siffra som kommer att stiga till följd av de svåra förhållanden som nu råder i stora delar av landet.
- Många av de drabbade bor i tältläger intill tätt trafikerade vägar. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med land att slå upp tälten på. Det är otroligt viktigt att vi får fler mobila sjukvårdsteam på plats snabbt. De kvinnliga hälsoarbetarna, som annars är en förutsättning för kvinnors hälsa, är själva på flykt undan vattenmassorna. Det saknas resurser och kvinnorna har svårt att få tillgång till rent vatten till sig själv och sin nyfödda, säger Kristina Granqvist, Rädda Barnens medarbetare på plats i Pakistan, som träffat flera av dessa gravida kvinnor.
Abida, en av de hundratals personer som dagligen söker sig till Rädda Barnens kliniker och mobila hälso- och sjukvårdsteam, var gravid med sitt första barn när hon tvingades fly sitt hem i Sindh. Hon födde sedan barnet i en skola där hon tagit skydd undan översvämningarna tillsammans med 2000 andra människor. Hon är en av dem som fått mediciner, och ett av de hjälppaket för nyfödda, som Rädda Barnen erbjuder gravida och nyblivna mammor.

Rädda Barnen har hittills nått över 160 000 människor i Pakistan med akutsjukvård, tält, hushålls- och hygienartiklar, mat och andra förnödenheter. Insatsarbetet pågår i elva distrikt i landets fyra provinser.
För mer information och för att komma i kontakt med Kristina Granqvist: kontakta Rädda Barnens presstjänst 08-698 90 90 eller press@rb.se

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter.
Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen.

Save the Children fights for children’s rights.
We deliver immediate and lasting improvements to children’s lives worldwide.

Rädda Barnen
Save the Children Sweden
SE-107 88 Stockholm
Besöksadress/Visiting address Landsvägen 39
Sweden
Växel/Switchboard +46 8 698 90 00
Fax +46 8 698 90 10
Plus/Bankgiro 90 2003-3
www.rb.se

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och i åtta regioner runt om i världen. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

http://www.raddabarnen.se

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.