Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nationell studie om unga som rymmer hemifrån

Var tionde gymnasieelev i Sverige har någon gång rymt eller kastats ut från sitt hem. Det visar den första studien i sitt slag i Sverige. Rädda Barnens studie visar att hela fjorton procent av de barn och unga som rymde eller blev utkastade var under tolv år vid första uppbrottet.


Studien Tillfälligt uppbrott - om ungdomar som rymmer och kastas ut hemifrån visar att många ungas uppbrott handlar om att hemmet förvandlas till en "farlig plats" som de måste fly ifrån. Majoriteten av ungdomarna som bröt upp hemifrån gjorde det på grund av negativa uppväxtmiljöer, där det förekom fysiskt och psykiskt våld. Hälften av ungdomarna får sin första erfarenhet av uppbrott hemifrån vid en så låg ålder som femton år.

- Uppbrott hemifrån är en alltför vanlig utväg eller överlevnadsstrategi för många unga människor. Att var tionde elev i gymnasiet har erfarenhet av uppbrott hemifrån är mycket allvarligt. Tonåringarna känner sig tvingade att lämna hemmet för att de inte känner sig accepterad för den de är, säger Anna Frenning, ansvarig för projektet på Rädda Barnen.

I studien konstateras vidare att unga flickor rymmer och kastas ut hemifrån i högre utsträckning än pojkar. En förklaring till detta kan vara att unga flickor mår psykiskt sämre än jämnåriga pojkar. Hela 26 procent av de pojkar och flickor som går på individuella programmet har erfarenhet av uppbrott hemifrån. Ungdomar som är placerade i socialtjänstens dygnsvård eller som inte bor med sin familj under gymnasietiden, är grupper av unga som är extra utsatta för uppbrott hemifrån.

- Det måste finnas lättillgängligt stöd från socialtjänsten för barn i utsatta situationer. Det behövs också ett tydligare barnperspektiv inom socialtjänsten, så att man inte bara reflexmässigt försöker få alla att flytta hem fast det inte går. Det ska finnas olika sorters boenden, där de här ungdomarna kan få stöd efter behov, säger Anna Frenning, Rädda Barnen.

Studien är resultatet av en arton månader lång kartläggning som initierats av Rädda Barnen och som genomförts av Yvonne Sjöblom och Sara Högdin, forskare vid Socialhögskolan i Stockholm.

"Jag har nyligen handlagt ett ärende med en kille som inte kunde bo kvar hemma eftersom hans mamma var missbrukare och utsatte honom för fysisk och psykisk misshandel. Ärendet hade gått vidare till socialtjänsten som, trots att det finns boenden i kommunen, gav honom avslag."
Kurator som intervjuas i studien
Torsdagen den 26 mars kl 13-17 kommer studien att presenteras på Kungsholmen Konferens, Flemminggatan 18, Stockholm. Kontakta anna.frenning@rb.se, 08 698 91 84. Ladda ner Tillfälligt uppbrott - om ungdomar som rymmer och kastas ut hemifrån på www.rb.se/press




Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter.
Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen.

Save the Children fights for children's rights.
We deliver immediate and lasting improvements to children's lives worldwide.

Rädda Barnen
Save the Children Sweden
SE-107 88 Stockholm
Besöksadress/Visiting address Landsvägen 39
Sweden
Växel/Switchboard +46 8 698 90 00
Fax +46 8 698 90 10
Plus/Bankgiro 90 2003-3
www.rb.se

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.