Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Över 105 000 har nåtts av Rädda Barnens insatser i Haiti

Kathryn Bolles, ansvarig för Rädda Barnens akuta sjukvårdsinsatser på Haiti, berättar om läget i Leogane - ett av de ställen som drabbades allra värst av jordskalven.

Två veckor efter den förödande jordbävningen i Haiti har Rädda Barnen nått ut till över 105 000 barn och vuxna med mat, vatten, mediciner och andra förnödenheter. Arbetet med att skydda barn mot våld och övergrepp och att återförena ensamma barn med föräldrar eller andra släktingar pågår också för fullt.


- Det tog mindre än 40 sekunder för livet att totalt förändras för tiotusentals haitiska barn. De förlorade vänner, familj och lärare, såg sitt hem förstöras och familjens levebröd försvinna. Rädda Barnen jobbar med att möta de akuta behoven för barnen och deras familjer genom att dela ut mat, vatten, hygien- och hushållsartiklar och bygga latriner och ordna badmöjligheter. Med tanke på katastrofens storlek kommer vi att delta i  återuppbyggnadsarbetet under månader och år framöver, säger Lee Nelson, Rädda Barnens landchef i Haiti.

Arbetar i lägren
Rädda Barnens personal i Port-au-Prince, Léogâne och Jacmel samlar resurser för att möta hälso-, skydds- och utbildningsbehoven hos de tusentals barn som bor i provisoriska läger för överlevande. Vatten- och sanitetsprojekt förser 2 200 personer i lägren i Lakou Issa och Theatre National i Port-au-Prince med rent vatten och toalett- och badmöjligheter. Samtidigt har 600 familjer i Léogâne kunnat få matransoner för två veckor framåt, liksom filtar, presenningar och vattenbehållare. Två mobila kliniker behandlar sjuka och skadade i Jacmel och Léogâne.

Tusentals barn på barnvänliga platser
Över 6 000 barn har deltagit i aktiviteterna på de 13 barnvänliga platser som Rädda Barnen satt upp i Jacmel och Port-au-Prince. Under onsdagen hölls en utbildning för 25 personer för att kunna få igång ytterligare tre platser. Rädda Barnen planerar att ha igång 150 stycken inom de närmsta veckorna.

- Trots utmaningarna i och med katastrofens storlek och dess konsekvenser för huvudstaden når vi fler barn och familjer för varje dag. Människorna stöttar varandra men de behöver hjälp. Vi har ett brett fokus för våra insatser och samarbetar med myndigheterna både nationellt och lokalt liksom med andra frivilligorganisationer. Leveranserna av förnödenheter blir allt mer regelbundna och i och med att distributionssystemen byggs upp igen kan vi jobba tillsammans både med de akuta insatserna och återuppbyggnaden på lång sikt, säger Annie Foster, katastrofsamordnare för Rädda Barnen i Haiti.

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och i åtta regioner runt om i världen. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

http://www.raddabarnen.se

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.