Gå direkt till innehåll
Över 30 000 barn på flykt efter stridigheter i Sudan

Pressmeddelande -

Över 30 000 barn på flykt efter stridigheter i Sudan

Det upptrappade våldet i den sudanesiska delstaten Södra Kordofan har fått 61 000 människor på flykt de senaste dagarna, varav drygt 30 000 är barn. Under flykten löper många risk att skiljas från sina föräldrar och faran ökar då för att de blir utnyttjade. Rädda Barnen varnar för att många barn kan bli svårt traumatiserade av det de är med om.

-Vi är mycket oroliga för de barn som är på flykt undan striderna. Det är regnperiod i dessa delar av Sudan vilket innebär att barnen flyr under mycket svåra förhållanden, säger Gunnar Löfberg, rådgivare på Rädda Barnen och just hemkommen från Sudan.

Invånarna i Södra Kordofan har flytt från sina hem för att undkomma flyganfall, skottlossning, bränder och plundring. Flygplatsen i provinshuvudstaden Kadugli är stängd och vägarna till och från staden är blockerade och osäkra. Kadugli är praktiskt taget öde med strömavbrott och brist på mat, vatten, hälsovård och medicinsk personal. Humanitär hjälp släpps inte fram. Det finns oro över att striderna mellan den reguljära sudanesiska armén och Sudan Liberation Army (SLA)kommer att spridas.

Barn på flykt är särskilt utsatta för faror - att hamna mitt i stridigheterna, bevittna traumatiska händelser och komma ifrån sina familjer i kaoset. Ensamma barn är särskilt utsatta för sexuella och fysiska övergrepp och att bli rekryterade som barnsoldater i väpnande konflikter.

Situationen vid gränsområdet mot södra Sudan är krisartad. För några veckor tvingades barn och deras familjer fly från distriktet Abyei efter stridigheter där. De senaste månaderna har tillströmningen av människor ökat, som återvänt från de norra delarna av landet till de södra delarna, inför södra Sudans förväntade självständighetsförklaring den 9 juli.

-Vi behöver snarast säkra humanitärt tillträde till Södra Kordofan för att kunna hjälpa så många som möjligt av de utsatta barnen. Vi är beredda att utöka våra katastrofinsatser och uppmanar alla parter i konflikten att respektera fredsavtalen och säkerställa barnen och deras familjers säkerhet i Södra Kordofan, säger Gunnar Löfberg, Rädda Barnen.

Rädda Barnen i Sudan
Rädda Barnen har arbetat i Sudan sedan 1984 och har över 90 års erfarenhet av katastrofinsatser runt om i världen. I Sudan har Rädda Barnen fältkontor över hela landet och står i nära kontakt med lokala partners, barnorganisationer och grupper i samhället som alla arbetar för att skydda barn från våld och övergrepp. Rädda Barnens nuvarande verksamhet i landet innefattar över en miljon barn och har en budget på nästan 18 miljoner USD.
För ytterligare information eller intervju vänligen kontakta Rädda Barnens presstjänst 08 698 90 90.

 

Relaterade länkar

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.