Gå direkt till innehåll
100 000 barn på flykt undan plundring och våld - Rädda Barnen utvidgar arbetet i Centralafrikanska republiken

Pressmeddelande -

100 000 barn på flykt undan plundring och våld - Rädda Barnen utvidgar arbetet i Centralafrikanska republiken

Foto: Mark Kaye/Rädda Barnen

Rädda Barnen har inlett arbetet med att bygga upp en omfattande humanitär insats i Centralafrikanska republiken (CAR), som står inför en allvarlig humanitär kris.  I efterdyningarna av kuppen i mars har våldet spridit sig i landet och tvingat hundratusentals barn att fly med sina familjer. Omfattande plundring, där till och med sjukhus blivit förstörda, gör att det råder brist på förnödenheter och mediciner.

Många familjer gömmer sig i bushen under extremt primitiva förhållanden. Barnen har i många fall, om de inte själva blivit utsatta för våld, också  blivit vittnen till hur deras hem och skolor plundrats och deras föräldrar blivit slagna, säger Maria Wangechi, Rädda Barnens landchef i CAR.

Den 24 mars i år avsattes den sittande presidenten Francoise Bozize av en allians av rebeller från landets norra del, som anklagade regimen för att inte ha respekterat en tidigare vapenvila. Alliansens ledare Michel Djotdia har nu utropat sig till president under en övergångstid innan val kan hållas. Men i spåren av kuppen har våld och plundring brett ut sig.

Situationen är riskfylld också för internationella organisationer och infrastrukturen är så gott som obefintlig utanför de större städerna. Militärkuppen ledde till att de flesta lärare, läkare och domare flydde och att barn kom bort från sina familjer. CAR fortsätter att vara ett osäkert land där barn utsätts för sexuellt våld, rekryteras till väpnade grupper och ser och upplever mer än något barn ska behöva se, säger Minja Peuschel, expert på barns trygghet och skydd på Rädda Barnen.

Rädda Barnen har tidigare inte varit verksamma i CAR, men har beslutat att börja arbeta i landet i samband med den allt värre humanitära situationen. Organisationen finns nu på plats och bygger upp en insats för att kunna ge akut hälso- och sjukvård i de värst drabbade områdena, och ge barn trygghet och skydd.

Den här humanitära krisen har i stor utsträckning ignorerats av det internationella samfundet, samtidigt som den förvärras hela tiden, säger Maria Wangechi.

 

För mer information, bilder eller intervjuer -  kontakta pressansvarig Anders Maxson, tel nr 08-698 9098, anders.maxson@rb.se.

Under icke kontorstid ring Rädda Barnens pressjour 08-698 90 90.


 

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.