Gå direkt till innehåll
En förstörd skola i Sudan, i den krigsdrabbade regionen Darfur, som stöddes av Rädda Barnen. Foto: Rädda Barnen.
En förstörd skola i Sudan, i den krigsdrabbade regionen Darfur, som stöddes av Rädda Barnen. Foto: Rädda Barnen.

Pressmeddelande -

Attacker mot skolor har fyrfaldigats i krigets Sudan

Luftangrepp mot skolor, dödade elever och torterade lärare. I Sudan har attacker mot skolor från väpnade grupper fyrfaldigats under senaste året. 18 av 22 miljoner av landets barn har inte gått i skolan på ett år, visar en analys* från Rädda Barnen som släpps idag.

Sedan konflikten i Sudan bröt ut i april 2023 har 88 våldsamma angrepp mot skolor och utbildning rapporterats. Rapporterna vittnar om hur elever och lärare dödats och skadats i angrepp från luften eller marken, hur lärare torterats och kidnappats och om elever som utsatts för sexuellt våld. Väpnade grupper ockuperar skolor som används som vapenförråd och strider har utkämpats vid skolor.

Våldet har lett till att en majoritet av Sudans skolor nu är stängda. Med 18 av 22 miljoner barn utan skolgång upplever Sudan en av världens mest omfattande utbildningskriser.

Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef Rädda Barnen:

- Vittnesmålen från Sudan är skrämmande i sin brutalitet. Vi hör om barn och lärare som möter det grymmaste av våld på en plats där de ska vara säkra, skolan. Med de flesta skolor stängda befinner sig Sudan nu mitt i en total utbildningskris. Det kommer få konsekvenser under lång tid framöver om striderna inte upphör och skolorna öppnar igen. Vi kan aldrig tolerera att skolor blir slagfält.

Fler attacker mot utbildning runt om i Afrika


Ett av de drabbade barnen i Sudan är 14-åriga Asim**. Familjens hem bombades och de tvingades fly huvudstaden Khartoum. Nu bor de i en tidigare skola tillsammans med andra fördrivna familjer.

- Jag brukade gå i skolan och naturvetenskap var mitt favoritämne. Jag ritar mycket och jag har en talang för att rita. Jag vill bli ingenjör och designa nya bilar. Men nu kan jag inte sova bra längre, jag har mardrömmar om kriget. Jag drömmer om planet som bombade vårt hus, berättar Asim som fått kontinuerligt stöd av en psykoterapeut på en av Rädda Barnens mobila kliniker.

Det är inte bara i Sudan som attackerna mot skolor ökar i Afrika. I februari visade en liknande analys från Rädda Barnen att våldsamma attacker mot skolor i länder som är del av Afrikanska unionen ökat med 20 procent. Rädda Barnen uppmanar alla parter i konflikten att uppfylla sina skyldigheter enligt internationell rätt, som att garantera tillträde för humanitärt bistånd och att barn skyddas.

Rädda Barnen har arbetat i Sudan sedan 1983 genom att tillhandahålla hälso- och sjukvård, nutrition, utbildning, skydd av barn, livsmedelssäkerhet och försörjningsstöd för barn och deras familjer. Rädda Barnen stödjer också flyktingar från Sudan i Egypten och Sydsudan.

* Siffrorna kommer från databasen ACLED (Armed Conflict Location & Event Data) där vi sökt efter rapporterade incidenter med strider, plundring, våldsamma upplopp, kidnappningar, explosioner/avlägset våld och icke-fredliga protester som rörde studenter, utbildningspersonal och utbildningsanläggningar. Vi filtrerade efter följande termer och deras pluralformer: Student, elev, skola, lärare, utbildning, klassrum, rektorer, utbildning, högskola, universitet, akademiker, klass, utbildare, vaktmästare, vaktmästare.

**Inte hans riktiga namn.

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.