Gå direkt till innehåll
Många barn i fara efter explosionen i Beirut

Pressmeddelande -

Många barn i fara efter explosionen i Beirut

Igår inträffade en våldsam explosion i Libanons huvudstad. Många barn har skilts från sina föräldrar och är ensamma i kaoset. Landet är redan hårt drabbat av coronakrisen och sjukhusen är överfulla. Barnen behöver oss nu!

Explosionen i Beirut har förstört byggnader och gator i ett område inom en radie på 10 km. Över 100 människor har dött och tusentals har skadats. Många barn har förlorat sina hem och sin familj. Situationen är kaotisk.

– Vi är chockade och förkrossade, säger Jad Sakr, chef för Rädda Barnen i Libanon. Vi vet inte ännu hur många som dött, men vi vet att i en katastrof som denna kan barn skadas, chockas och separeras från sina föräldrar. Våra barnskyddsteam är redo att stödja regeringens katastrofarbete. Barn och deras familjer måste snabbt få den hjälp de behöver.

Explosionen kunde inte ha inträffat vid en sämre tidpunkt. Libanon genomgår en allvarlig ekonomisk kris, där många familjer kämpar för att ge sina barn mat för dagen. Och sjukhusen är dessutom överfulla med coronapatienter.

Beiruts huvudhamn, som nu är totalt förstörd, är avgörande för mycket av den mat, säd och bränsle som Libanon importerar. Familjer kommer omedelbart att drabbas av brist på grundläggande behov till följd av denna tragedi.

I Beirut är Rädda Barnens barnskyddsteam nu redo att stödja regeringens räddningsarbete och hjälpa familjer vars ekonomi nu drabbas ännu hårdare på grund av explosionen. Sedan tidigare har vi flera katastrofinsatser igång över hela Libanon:

  • Sprider information om hygien och corona.
  • Levererar skyddsutrustning och utbildar hälsoarbetare.
  • Distribuerar handsprit och hygienartiklar.
  • Delar ut matpaket till barnfamiljer.
  • Ger kontantbidrag till fattiga barnfamiljer under den ekonomiska krisen.
  • Hjälper barn att fortsätta sin utbildning på distans under pandemin. 

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.