Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Rädda Barnens mammaindex: Födelsedagen den farligaste dagen i ett barns liv

    I Kongo-Kinshasa dör var trettionde kvinna i samband med graviditet eller förlossning. Det är en av faktorerna som placerar landet sist i Rädda Barnens årliga sammanställning över mammors livsvillkor i olika länder. Och medan den tidigare avgrundsdjupa skillnaden mellan länderna med sämst respektive bäst livsvillkor är tydlig, ökar nu också skillnaderna inom många länder.

  • Nya exklusiva samarbeten i vårkollektionen för Design för barns rättigheter

    Totalt 28 nya spännande designprodukter finns till försäljning från och med den 25 april på www.räddabarnen.se/shop. Pastell är den övergripande temafärgen: Per Söderbergs ljusstake i ljusrosa pastell, barnklädesföretaget TUSS tiger t-shirt och Linda Alfvegrens fotografier är specialutgåvor i kollektionen.

  • Sexuellt våld i krig riktas oftast mot barn

    Det är främst barn som utsätts för sexuellt våld i världens olika konfliktområden. Trots det prioriteras inte barns rätt till trygghet och skydd i det internationella humanitära arbetet. Insatserna för att skydda barn från sexuellt våld räcker bara till mindre än en fjärdedel av de beräknade behoven, visar en rapport från Rädda Barnen.

  • Rädda Barnen lanserar ny webbplats

    Nya räddabarnen.se förenar organisationens alla målgrupper, den är kopplad till sociala medier och integrerar lokalföreningarnas cirka 200 undersajter.

  • Två år av inbördeskrig: ny rapport om Syriens barn

    Rädda Barnen släpper idag en ny rapport om hur barnen upplever kriget i Syrien. Childhood Under Fire beskriver situationen för de cirka två miljoner barn som är kvar inne i landet. I rapporten berättar barn och föräldrar om hur de kämpar för att hitta något att äta, hur de bor i lador, parker och i grottor, att barnen inte kan gå i skolan eftersom lärarna flytt och skolorna är måltavlor.

  • Ökad amning i utvecklingsländer kan minska barnadödligheten med 20 procent

    Om fler mammor börjar amma direkt efter förlossningen kan barnadödligheten bland nyfödda minska med över 20 procent. Det motsvarar 830 000 barn varje år. Rädda Barnens nya rapport Superfood for babies visar att amning under första levnadstimmen och enbart bröstmjölk de kommande sex månader bokstavligen kan rädda liv. Samtidigt har amningsfrekvensen i världen stannat av.

  • Handläggningstiderna för våldsutsatta barn fortsatt långa

    Rädda Barnen släpper idag en ny rapport om polis och åklagares handläggningstider vid vålds- och sexualbrott mot barn. Från polisanmälan till fällande dom kan det ta flera år, något som strider både mot barnkonventionen och svensk lagstiftning. För att komma tillrätta med situationen krävs en lagskärpning.

  • Handläggningstiderna för våldsutsatta barn fortsatt långa

    Rädda Barnen släpper idag en ny rapport om polis och åklagares handläggningstider vid vålds- och sexualbrott mot barn. Från polisanmälan till fällande dom kan det ta flera år, något som strider både mot barnkonventionen och svensk lagstiftning. För att komma tillrätta med situationen krävs en lagskärpning.

  • Ny skrift om vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken

    Rädda Barnen lanserar i dag skriften "På marginalen" som innehåller barn och ungas egna röster om hur det kan vara att växa upp i en familj som har det dåligt ställt i Sverige. Skriften synliggör och visar hur verkligheten kan se ut för det enskilda barnet – bakom siffror, tabeller och diagram.

  • Den extrema fattigdomen kan utrotas inom 20 år

    Rädda Barnen presenterar som första organisation förslag på nya utvecklingsmål för 2030. Organisationen menar i Ending Poverty in Our Generation att den extrema fattigdomen, där man lever på under 1,25 dollar per dag, kan utrotas till 2030.

  • Barnfattigdomen i Sverige på fortsatt höga nivåer

    Idag publiceras Rädda Barnens tionde årsrapport om barnfattigdom i Sverige. Rapporten utgår från 2010 års statistik och visar att 242 000 barn levde i ekonomisk utsatthet under 2010. Det är en minskning på 0,3 procentenheter jämfört med 2009 års siffror.

Visa mer