2 miljoner afghaner tvingas kämpa för att överleva vintern

Pressmeddelande -

2 miljoner afghaner tvingas kämpa för att överleva vintern


De närmaste veckorna kommer den annalkande vintern i Afghanistan att isolera många afghaner, främst de som bor i avlägsna bergsområden. I kombination med torkan som redan drabbat landet  riskerar människor att utsättas för akut hungersnöd om inte hjälpen når fram.

Rädda Barnen varnar nu för att mer än 2 miljoner människor i Afghanistan inte kommer att kunna klara sig över vintern, om inte hjälpsändningar når fram innan vintern anländer och isolerar stora delar av landet.

-Hur mycket vi kan få fram före vintern kommer att vara avgörande för hundratusentals barns överlevnad. Det handlar inte bara om mat, utan också om tillgång till rent vatten och mediciner. De som drabbas nu tillhör redan de fattigaste och mest utsatta i landet, säger Mats Lignell, som arbetar för Rädda Barnen i Afghanistan.
 
De uteblivna regnen tidigare i år har inneburit att 14 av landets 34 provinser har drabbats av torka, och där har man inte fått tillräckligt stora skördar för att klara sig över vintern. Enligt beräkningar av FN har skördarna i vissa provinser blivit helt förstörda, vilket även har lett till kraftigt ökade matpriser på andra håll.  

I Afghanistan är det normalt att de som bor i bergsområden förlorar kontakten med omvärlden under vintern, när vägarna inte längre är farbara. Det innebär att det är livsviktigt att kunna bunkra upp med livsmedel innan snön börjar falla. I år har många tvingats skära ner på sina matransoner, låna pengar, eller helt enkelt lämna sina hem. I de värst drabbade områdena beräknas 90 % av befolkningen nu ha skuldsatt sig för att ha råd att köpa mat.  

-Vi vet att det är många barn som går hungriga redan, och då har vintern knappt börjat. Andelen undernärda barn i Afghanistan är mycket hög, så vi måste snabbt öka på våra insatser, säger Mats Lignell.

För mer information eller för att komma i kontakt med Mats Lignell, kontakta Rädda Barnens presstjänst 08-698 90 90

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Presschef 073-305 20 25
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 07 33 55 34 33
Rädda Barnens givarservice

Rädda Barnens givarservice

Presskontakt 08-698 90 30