Gå direkt till innehåll
Barn om lagidrott: Viktigare att ha kul än att vinna

Pressmeddelande -

Barn om lagidrott: Viktigare att ha kul än att vinna

Barn idrottar främst för att ha roligt. Rädda Barnen har låtit göra två Sifo-undersökningar om barn- och ungdomsidrotten, med fokus på selektering för att vinna – så kallad toppning. Hela 85 procent av barnen i åldern 10-15 år säger att de vill ha kul när de idrottar, medan bara 3 procent säger att det är viktigt att vinna. 41 procent av barnen har erfarenhet av att vara med i lag som toppats, och det är vanligare att manliga idrottsledare toppar sina barn- och ungdomslag än att kvinnliga ledare gör det.

- Barn- och ungdomsidrott ska utgå från barnens eget uttalande intresse och behov. Ändå toppar idrottsledare för att vinna. Vuxna måste lära sig att skilja på barn- och vuxenidrott, säger Ola Mattsson som är expert på idrottsfrågor på Rädda Barnen.

Det är uppenbart att man för ofta misslyckas med att omsätta riktlinjerna för barn- och ungdomsidrotten i vardaglig handling: undersökningen visar att toppning förekommer i lag där barnen inte fyllt 12 år och att många av barnen i undersökningen upplever toppningen som tråkig och orättvis.

- Ingen kan på allvar tro att en tioåring utvecklas till en bättre spelare genom att ställas vid sidan medan kompisarna ska vinna matchen. Men vinnarinstinkten kan göra knasiga saker med vem som helst och därför är det viktigt att vi alla påminner varandra om vad barnidrott faktiskt handlar om: att ha kul, vara med kompisar och grunden för god hälsa, säger Ola Mattsson.

Ur undersökningarnas resultat:

  • Fyra av tio barn i åldern 10-12 år och nära sex av tio mellan 13 och 15 år har erfarenheter av toppning. Äldre barn tycker i högre utsträckning än yngre barn att det är ok att toppa lag och pojkar i högre utsträckning än flickor.
  • Bland de som varit med om toppning många eller några gånger uppger nära fyra av tio att de alltid eller mycket ofta fått vara med när tränaren toppat laget. Det kändes roligt men också orättvist för de som inte fick vara med. Bland de som inte fick spela lika mycket när laget toppades, menade de allra flesta att det kändes tråkigt och orättvist.
  • Av de ledare som anger att de toppat sitt lag, menar drygt fyra av tio att det gör hela laget bättre på sikt. Drygt 40 procent av ledarna som toppat upplever att barnen förstod och accepterade det.
  • Ledare toppar sina lag i mindre utsträckning om föreningen har en handlingsplan eller en policy för hur man ska agera på träningar och under matcher. Sex av tio ledare uppger att föreningen har en sådan policy eller handlingsplan i föreningen.

Om undersökningarna:
Rädda Barnen har med hjälp av TNS Sifo genomfört två undersökningar: i den ena har 351 barn i åldrarna 10-15 år intervjuats om vad de tycker och tänker kring toppning och vad som är viktigt för dem när de idrottar. I den andra undersökningen har 640 idrottsledare för lagidrott gett sin syn på liknande frågor. 

Relaterade länkar

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.