Rädda Barnen kommenterar uppgifter om missförhållanden i SiS-verksamhet
Rädda Barnen kommenterar uppgifterna i SVT Nyheter och Uppdrag Granskning gällande missförhållandena inom en verksamhet som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS.
Rädda Barnen kommenterar uppgifterna i SVT Nyheter och Uppdrag Granskning gällande missförhållandena inom en verksamhet som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS.
Idag släpper Riksidrottsförbundet en rapport som granskar arbetet kring sexuella övergrepp inom de tio största svenska förbunden inom barn- och ungdomsidrott. Rapporten avslutas med ett antal rekommendationer riktade till idrottsrörelsen, och det fortsatta arbetet med att skapa trygga idrottsmiljöer.
Pandemin har slagit hårt mot de barn som lever i störst utsatthet och flera decennier av positiv utveckling riskerar nu att gå förlorade. Bara sedan förra året har behovet av humanitärt stöd ökat med 40 procent. Rädda Barnen ser hur allt fler barn står till randen till svält och hur samhällen riskerar att drabbas av matbrist.
Rädda Barnen har frågat 500 barn födda mellan 2007-2012 hur deras liv påverkats av pandemin. En stor majoritet säger att livet är annorlunda nu, framförallt yngre barn tycker att livet inte är sig likt. De allra flesta barn tycker att det sämsta med corona är att de inte får träffa mor- och farföräldrar och de längtar till att få träffa dem igen.
Den 22 december 2020 kom Migrationsöverdomstolen (MIÖD) med ett vägledande avgörande där det skulle avgöras vilken tyngd barnkonventionen kan ha i ärenden där det i lagstiftningen hänvisas till svenska konventionsåtaganden.
Fallet handlade om en 14-årig flicka född i Sverige av föräldrar som fått avslag på sin asylansökan men ändå bott kvar i Sverige. Frågan var om det fanns särskilt ömmande om
Rädda Barnen har beretts tillfälle att yttra sig över den kompletterande promemorian till betänkandet En långsiktigt hållbar migrationspolitik (SOU 2020:54). Det är utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter och vår långa och breda erfarenhet av att möta barn, unga och familjer på flykt som vi ger följande synpunkter på utredningens förslag.
Tyskland och Finland har tagit hem finska och tyska barn från läger i nordöstra Syrien.– Regeringen måste ta hem de svenska barnen nu. Vi välkomnar att våra grannländer, inte minst Finland, nu går före och tydligt visar hur principen om barnets bästa och tryggande av barns grundläggande rättigheter kan vägleda regeringens agerande när det gäller barnen i Syrien, säger Jon Bergeå på Rädda Barnen
Det är idag 5 år sedan världens ledare enades om ett nytt klimatavtal i Paris. Parisavtalet representerar en viktig milstolpe i strävan efter att begränsa den globala uppvärmningen. De senaste fem åren har emellertid präglats av både fram- och motgångar.
Rädda Barnen har fått tillfälle att yttra sig över betänkandet SOU 2020:54 ”En långsiktigt hållbar migrationspolitik”. Betänkandet innehåller förslag från den parlamentariska migrationskommittén på hur Sveriges framtida migrationslagstiftning ska se ut.
I Rädda Barnens aktuella rapport I väntan på livet, lyfts röster från ungdomar som kom ensamma som barn till Sverige under 2015–2016. Ofta efter en livsfarlig flykt. I rapporten skildras starka berättelser som visar på stora brister i stödet från samhället.
Enligt en kartläggning från Rädda Barnen riskerar 11 miljoner barn under fem år att drabbas av hungersnöd eller svält. I länder som Jemen och Sydsudan finns en överhängande risk för att en redan svår situation förvärras ytterligare. Rädda Barnen kräver en omfattande och omedelbar internationell insats för att stoppa en pågående humanitär katastrof.
Rädda Barnen välkomnar att regeringen har gett Ivo i uppdrag att granska att socialtjänsten hanterar fall med barn och unga på rätt sätt. I grunden behövs mer resurser och bättre förutsättningar för att säkerställa att socialtjänsten inte utsätter fler barn för det grova brist på hjälp som Lilla Hjärtat råkade ut för.
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.
Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld
-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.