Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Finland och Tyskland tar hem barn och mammor från lägren i nordöstra Syrien

Tyskland och Finland har tagit hem finska och tyska barn från läger i nordöstra Syrien. Rädda Barnen vill särskilt lyfta fram några viktiga saker som Finlands specialrepresentant, Jussi Tanner, berättade på en presskonferens igår. 

  • Det är myndigheternas plikt att trygga barnens rättigheter och enda sättet att göra det på är att ta hem barnen. Barnens rättigheter kan inte tryggas i lägret eller i närområdet.
  • Det är inte möjligt att separera barnen från mödrarna i lägren. Det finns inte en sådan barnskyddsmyndighet på plats som kan fatta ett sådant beslut. Det är inte lagligt att separera barn från deras föräldrar i lägren och den lokala administrationen går inte med på det. Därför måste barnen tas hem tillsammans med sina föräldrar.
  • Hemförande betyder inte straffrihet för mammorna . Det kommer att göras en individuell säkerhetsprövning för varje finländare som är straffrättsligt ansvarig.
  • Hemförande är också en säkerhetsfråga, det går inte att avradikalisera personer i lägren. Ju längre barn befinner sig i ett läger, desto sämre blir deras möjligheter att bli fria från radikala idéer.

Rädda Barnen konstaterar att Finlands regering i denna fråga satt barnets bästa först och sedan arbetat hårt och framgångsrikt för att undanröja de praktiska , diplomatiska och administrativa svårigheter som stått i vägen för att garantera de finska barnens rättigheter. Genom sitt agerande sätter också Finland ett exempel för andra stater med ambitionen att försvara mänskliga rättigheter som barnkonventionen och rättsstatens principer, inklusive Sverige.

För att de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer inte ska undermineras måste det undantag som nu uppstått i nordöstra Syrien, där barn och deras föräldrar hålls frihetsberövade i åratal utan rättegång och utan individuell prövning, avslutas. Europeiska stater måste agera för att stoppa, inte upprätthålla denna situation.

De brott som begåtts i kriget Syrien måste utredas. Att svensk polis och åklagare utreder krigsbrott begångna i Syrien är mycket viktigt, likaså att det internationella samarbetet för att i samarbete med det kurdiska självstyret samla in och dokumentera bevis stärks. 

– Regeringen måste ta hem de svenska barnen nu. Vi välkomnar att våra grannländer, inte minst Finland, nu går före och tydligt visar hur principen om barnets bästa och tryggande av barns grundläggande rättigheter kan vägleda regeringens agerande när det gäller barnen i Syrien, säger Jon Bergeå, policyrådgivare på Rädda Barnen Sverige. 

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Relaterat innehåll

  • Om inte regeringen agerar nu riskerar flera oskyldiga svenska barn att dö i nordöstra Syrien säger Rädda Barnen.

    ”Hämta hem de svenska barnen från Syrien” lyser upp Riksdagshuset

    I kväll lyser Riksdagshuset och en av Hötorgsskraporna upp av budskapet ”Hämta hem de svenska barnen från Syrien”. Uppmaningen är riktad till regeringen, som ännu inte gett besked om de ska ta hem de 50-70 svenska barn som lever i läger i nordöstra Syrien.

  • Barn som leker i Al-Hol, februari 2019. Fotograf: Save the Children

    Rädda Barnen Dokumentär om svenska barn i Syrien

    I Rädda Barnen Dokumentärs tredje säsong berättar mor- och farföräldrar om kampen för att få hem sina barnbarn från Al-Hol i Syrien. Lyssnaren får följa med från omänskliga förhållanden i krigets Syrien till Göteborgsförorten Angered, där några misstänkta IS-anhängare återvänt hem.

  • För två år sedan lyste Rädda Barnen upp Riksdagshusets fasad med "Hämta hem de svenska barnen i Syrien"

    Drygt ett tiotal svenska barn kvar i läger i Syrien – de måste hem nu

    En majoritet av de svenska barn som under flera år levt i läger i nordöstra Syrien har fått komma hem. Men drygt ett tiotal svenska barn är fortfarande kvar i lägren och måste genomlida ytterligare en kall vinter utan tillräcklig sjukvård, utbildning, mat eller värme. Deras rättigheter kränks dagligen och Sverige måste göra allt i sin makt för att få hem samtliga svenska barn.

  • Ahmed (inte samma Ahmed som citeras i pressmeddelandet) och Samir, 13 år, bygger en provisorisk skateboard. Fotograf: Hurras Network/ Save the Children

    11 år av konflikt i Syrien – kriserna i landet fortsätter att hopa sig

    Det har gått 11 år sedan konflikten i Syrien bröt ut. Miljontals barn har växt upp under fruktansvärda förhållanden, vissa barn vet inget annat än strider, flykt och hunger. Kriserna i landet hopar sig – den ekonomiska situationen har snabbt förvärrats, under de senaste tre månaderna har kostnaden för en vanlig matkasse ökat med 97 %. Samtidigt drabbas befolkningen av torka, strider och covid-19.