Gå direkt till innehåll
Ahmed (inte samma Ahmed som citeras i pressmeddelandet) och Samir, 13 år, bygger en provisorisk skateboard. Fotograf: Hurras Network/ Save the Children
Ahmed (inte samma Ahmed som citeras i pressmeddelandet) och Samir, 13 år, bygger en provisorisk skateboard. Fotograf: Hurras Network/ Save the Children

Pressmeddelande -

11 år av konflikt i Syrien – kriserna i landet fortsätter att hopa sig

Det har gått 11 år sedan konflikten i Syrien bröt ut. Miljontals barn har växt upp under fruktansvärda förhållanden, vissa barn vet inget annat än strider, flykt och hunger. Kriserna i landet hopar sig – den ekonomiska situationen har snabbt förvärrats, under de senaste tre månaderna har kostnaden för en vanlig matkasse ökat med 97 %. Samtidigt drabbas befolkningen av torka, strider och covid-19.

12 miljoner människor, ungefär 55% av hela befolkningen i Syrien, har en osäker situation när det gäller tillgång till mat för dagen. Vissa familjer är helt beroende av humanitär hjälp, andra tvingar sina barn att arbeta för att ha råd att köpa mat. Totalt är 800 000 barn undernärda i Syrien. Den ekonomiska krisen i landet har gjort att det genomsnittliga priset på matvaror nästintill dubblats på tre månader.

Ahmed är 13 år och äldst av 10 syskon. Han lever i ett läger i Idlib och efter skolan arbetar han i en butik för att ha råd med mat till sina syskon. Deras pappa gick bort för tre år sedan.

– Eftersom jag är äldst och det inte finns någon som kan hjälpa oss, så jobbar jag så att vi kan överleva, säger Ahmed.

I norra Syrien drabbas befolkningen hårt av konflikten. Familjer tvingas lämna sina hem. Bara under förra året attackerades 15 skolor i nordvästra Syrien. I oktober dödades tre barn och en lärare när de var på väg till skolan.

Samtidigt har nordöstra delen av landet drabbats av torka, vilket lett till stor vattenbrist. Bristen på tillgång till rent vatten gör att många mödrar prioriterar att köpa vatten istället för mat. En studie som Rädda Barnen nyligen gjort i fem samhällen i nordöstra Syrien visar att en tredjedel (30%) av alla ammande kvinnor inte kan producera tillräckligt med bröstmjölk till sina barn på grund av att de själva inte äter och dricker tillräckligt.

Khazna är 26 år och har ett barn som är 1 år. De bor i Shedadeh, en stad längs med Eufrat-floden.

 – Miljön vi bor i är inte ren. Smuts och insekter hamnar i vår mat. Vi har inget kylskåp att förvara vår mat i. Våra kläder är smutsiga och mitt barn får allergier av smutsen. Både jag och min son har ofta diarré och ont i magen. På grund av det går jag ner i vikt och blir tunnare för varje dag. Jag börjar få mörka ringar under mina ögon. Jag har också järnbrist, säger Khazna.

– Många barnbarn i Syrien mår fruktansvärt dåligt. De har en barndom kantad av strider - har förlorat närstående, tvingats fly, de går hungriga och kan inte gå i skolan. De fruktar varje dag för sina liv. Barn har rätt att leva i fred, i trygghet och ha en säker framtid och vi alla måste kraftsamla för att få slut på situationen i Syrien, säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen.

    Rädda Barnen har arbetat i Syrien sedan 2012 och nått över fem miljoner människor med vår hjälp, däribland tre miljoner barn. Vårt program arbetar brett – bland annat med akuta och livräddande insatser, matsäkerhet, utbildning och att skydda barn på olika sätt.

    Rädda Barnen fortsätter att arbeta för barns rättigheter och att stötta syriska barn och dess familjer som tvingas fly vidare till andra länder, exempelvis Libanon. Vi hjälper även familjer som tagit sig till Sverige, där vi exempelvis ger psykologbehandling, bygger barnvänliga platser på flyktingmottagningar och asylboenden, ger föräldrastöd samt bedriver påverkan för att förbättra situationen för de familjer som flytt till Sverige.



    Ämnen

    Kategorier


    Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

    Följ oss på:

    Twitter

    Facebook

    Kontakter

    Rädda Barnens pressjour

    Rädda Barnens pressjour

    Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
    Anne Thorngren

    Anne Thorngren

    Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
    Åsa Runström Awad

    Åsa Runström Awad

    Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
    Oskar Kollberg

    Oskar Kollberg

    Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

    Oscar Nelson

    Presskontakt Pressekreterare Presskontakt till generalsekreterare Åsa Regnér 072-454 54 85

    Relaterat innehåll

    För två år sedan lyste Rädda Barnen upp Riksdagshusets fasad med "Hämta hem de svenska barnen i Syrien"

    Drygt ett tiotal svenska barn kvar i läger i Syrien – de måste hem nu

    En majoritet av de svenska barn som under flera år levt i läger i nordöstra Syrien har fått komma hem. Men drygt ett tiotal svenska barn är fortfarande kvar i lägren och måste genomlida ytterligare en kall vinter utan tillräcklig sjukvård, utbildning, mat eller värme. Deras rättigheter kränks dagligen och Sverige måste göra allt i sin makt för att få hem samtliga svenska barn.

    Sopor och avloppsvatten nära där Rahma* bor i Baquba, Irak

    Klimatförändringar leder till vattenbrist – Syrien och Irak hör till de värst drabbade

    Det är bara några veckor kvar till FN:s klimatkonferens i Glasgow. Där ska världens ledare besluta om vilka åtaganden som ska vidtas för att hantera klimatförändringarna och dess effekter. En kris som redan är här och som många människor är tvungna att hantera varje dag. Två tydliga exempel är Syrien och Irak där vuxna och barn kämpar med den akuta vattenbristen, ett fenomen som är en direkt e

    Finland och Tyskland tar hem barn och mammor från lägren i nordöstra Syrien

    ​​Tyskland och ​Finland har tagit hem finska och tyska barn från läger i nordöstra Syrien.– Regeringen måste ta hem de svenska barnen nu. Vi välkomnar att våra grannländer, inte minst Finland, nu går före och tydligt visar hur principen om barnets bästa och tryggande av barns grundläggande rättigheter kan vägleda regeringens agerande när det gäller barnen i Syrien, säger Jon Bergeå på Rädda Barnen

    Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

    Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

    Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

    -som respekterar och värdesätter varje barn.
    -som lyssnar till – och lär av – barn
    -som ger varje barn framtidstro och möjligheter.