Gå direkt till innehåll
Nariman*, som jobbar på Rädda Barnen, besökte Al Hol i nordöstra Syrien i mars i år. Hon heter egentligen något annat.
Nariman*, som jobbar på Rädda Barnen, besökte Al Hol i nordöstra Syrien i mars i år. Hon heter egentligen något annat.

Pressmeddelande -

Två år sedan Sverige hämtade hem barn från Al Hol – sedan dess har ingenting hänt

Det har gått två år sedan Sverige hämtade hem sju föräldralösa barn från lägret Al Hol i nordöstra Syrien. Sedan dess har inget annat barn kommit hem med hjälp från Sverige. Istället är barnen kvar i läger som av FN beskrivits som Europas Guantánamo.

För två år sedan fick sju föräldralösa barn lämna lägret Al Hol i Syrien för att återvända till Sverige. Detta tack vare morfaderns enträgna kamp för barnens trygghet, något som visas i en dokumentärfilm som har premiär i dag. Inget annat svenskt barn har tagits hem av UD sedan dess, vilket bland annat FN kritiserat.

– Två år är lång tid i ett barns liv. För de svenska barnen som befinner sig i nordöstra Syrien innebär det en uppväxt utan tillräcklig sjukvård, utbildning och trygghet. Hundratals barn har dött i lägren, bland annat på grund av svält. Inget barn ska behöva växa upp på en sådan plats och Sverige måste ta ansvar för sina medborgare, säger Jon Bergeå, policyexpert på Rädda Barnen

– Barnen fortsätter att bli straffade för brott deras föräldrar misstänks för. Sverige behöver lyssna på FN:s kritik och hämta hem barnen tillsammans med deras mammor innan det blir för sent. Det är enda sättet att i närtid utreda misstänkta brott och samtidigt kunna ge barnen en chans till trygg uppväxt. Sverige måste agera nu, innan vi hamnar på fel sida av historien, säger Jon Bergeå.

Regeringen har sedan lång tid tillbaka hänvisat till olika skäl till att det inte går att ta hem barnen tillsammans med sina mammor, till exempel på grund av pandemin eller säkerhetsläget. Trots det har andra länder, såsom Norge, Ryssland och USA, utan problem kunnat hämta hem mammor och barn. Regeringen har även hänvisat till att kurdiska självstyret uppgett att mammorna ska lagföras i området och vägrar därför skicka hem mammorna. Samtidigt har deras familjer i över två års tid väntat på att barnen ska få komma hem, under tiden har barnens rättigheter kränkts dagligen. Rädda Barnen har vi upprepade tillfällen skrivit brev både till statsministern och nu senast till inrikesministern Mikael Damberg, angående detta och kräver att den svenska regeringen tar sitt ansvar för dessa barn.

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Oscar Nelson

Presskontakt Pressekreterare Presskontakt till generalsekreterare Åsa Regnér 072-454 54 85

Relaterat innehåll

Finland och Tyskland tar hem barn och mammor från lägren i nordöstra Syrien

​​Tyskland och ​Finland har tagit hem finska och tyska barn från läger i nordöstra Syrien.– Regeringen måste ta hem de svenska barnen nu. Vi välkomnar att våra grannländer, inte minst Finland, nu går före och tydligt visar hur principen om barnets bästa och tryggande av barns grundläggande rättigheter kan vägleda regeringens agerande när det gäller barnen i Syrien, säger Jon Bergeå på Rädda Barnen

Om inte regeringen agerar nu riskerar flera oskyldiga svenska barn att dö i nordöstra Syrien säger Rädda Barnen.

”Hämta hem de svenska barnen från Syrien” lyser upp Riksdagshuset

I kväll lyser Riksdagshuset och en av Hötorgsskraporna upp av budskapet ”Hämta hem de svenska barnen från Syrien”. Uppmaningen är riktad till regeringen, som ännu inte gett besked om de ska ta hem de 50-70 svenska barn som lever i läger i nordöstra Syrien.

Barn som leker i Al-Hol, februari 2019. Fotograf: Save the Children

Rädda Barnen Dokumentär om svenska barn i Syrien

I Rädda Barnen Dokumentärs tredje säsong berättar mor- och farföräldrar om kampen för att få hem sina barnbarn från Al-Hol i Syrien. Lyssnaren får följa med från omänskliga förhållanden i krigets Syrien till Göteborgsförorten Angered, där några misstänkta IS-anhängare återvänt hem.

För två år sedan lyste Rädda Barnen upp Riksdagshusets fasad med "Hämta hem de svenska barnen i Syrien"

Drygt ett tiotal svenska barn kvar i läger i Syrien – de måste hem nu

En majoritet av de svenska barn som under flera år levt i läger i nordöstra Syrien har fått komma hem. Men drygt ett tiotal svenska barn är fortfarande kvar i lägren och måste genomlida ytterligare en kall vinter utan tillräcklig sjukvård, utbildning, mat eller värme. Deras rättigheter kränks dagligen och Sverige måste göra allt i sin makt för att få hem samtliga svenska barn.

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.