Pressmeddelande -
Två år sedan Sverige hämtade hem barn från Al Hol – sedan dess har ingenting hänt
Det har gått två år sedan Sverige hämtade hem sju föräldralösa barn från lägret Al Hol i nordöstra Syrien. Sedan dess har inget annat barn kommit hem med hjälp från Sverige. Istället är barnen kvar i läger som av FN beskrivits som Europas Guantánamo.
För två år sedan fick sju föräldralösa barn lämna lägret Al Hol i Syrien för att återvända till Sverige. Detta tack vare morfaderns enträgna kamp för barnens trygghet, något som visas i en dokumentärfilm som har premiär i dag. Inget annat svenskt barn har tagits hem av UD sedan dess, vilket bland annat FN kritiserat.
– Två år är lång tid i ett barns liv. För de svenska barnen som befinner sig i nordöstra Syrien innebär det en uppväxt utan tillräcklig sjukvård, utbildning och trygghet. Hundratals barn har dött i lägren, bland annat på grund av svält. Inget barn ska behöva växa upp på en sådan plats och Sverige måste ta ansvar för sina medborgare, säger Jon Bergeå, policyexpert på Rädda Barnen
– Barnen fortsätter att bli straffade för brott deras föräldrar misstänks för. Sverige behöver lyssna på FN:s kritik och hämta hem barnen tillsammans med deras mammor innan det blir för sent. Det är enda sättet att i närtid utreda misstänkta brott och samtidigt kunna ge barnen en chans till trygg uppväxt. Sverige måste agera nu, innan vi hamnar på fel sida av historien, säger Jon Bergeå.
Regeringen har sedan lång tid tillbaka hänvisat till olika skäl till att det inte går att ta hem barnen tillsammans med sina mammor, till exempel på grund av pandemin eller säkerhetsläget. Trots det har andra länder, såsom Norge, Ryssland och USA, utan problem kunnat hämta hem mammor och barn. Regeringen har även hänvisat till att kurdiska självstyret uppgett att mammorna ska lagföras i området och vägrar därför skicka hem mammorna. Samtidigt har deras familjer i över två års tid väntat på att barnen ska få komma hem, under tiden har barnens rättigheter kränkts dagligen. Rädda Barnen har vi upprepade tillfällen skrivit brev både till statsministern och nu senast till inrikesministern Mikael Damberg, angående detta och kräver att den svenska regeringen tar sitt ansvar för dessa barn.
Ämnen
Kategorier
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.
Följ oss på: