Pressmeddelande -
Två barn i veckan dör i lägret Al Hol – länder misslyckas med att hämta hem sina medborgare
Barns rättigheter kränks dagligen i lägren Al Hol och Roj i nordöstra Syrien. Trots det har flera av världens rikaste länder misslyckats med att hämta hem de barn som är fast där. Den rapport som vi släpper i dag visar att omkring två barn per vecka dör i Al Hol samtidigt som ungdomar vittnar om att deras liv tynar bort.
I dag publiceras rapporten ““When am I going to start to live?”: The urgent need to repatriate foreign children trapped in Al Hol and Roj Camps”, som visar att det är en daglig kamp för att överleva för de omkring 40 000 barn som befinner sig i de två lägena.
Rapporten visar bland annat att barn drabbas genom att:
- Sjukdomar som normalt sätt går att undvika sprids och dödsfall på grund av eldsvådor, dåligt vatten och sanitet, undernäring och ett knappt fungerande sjukvårdssystem förekommer.
- 62 barn, eller uppskattningsvis två barn varje vecka, har dött i Al Hol i år.
- 73 personer, däribland två barn, har blivit mördade hittills i år i Al Hol.
- Bara 40% av barn i Al Hol får en utbildning.
- I lägret Roj är 55% av alla hushåll medvetna om barnarbete bland barn under 11 år.
Maryam var 11 år och föddes i Libanon, men har levt de senaste åren i Al Hol.
– Jag står inte ut med det här livet längre. Vi gör inget annat än att vänta, sa Maryam i maj i år.
Maryam har sedan dess avlidit när hennes familj misslyckades med ett flyktförsök med hjälp av en tankbil med vatten. Hennes mamma skadades och hennes bror är försvunnen.
Många svenska barn har tillsammans med sina mödrar förts hem till Sverige, där barnen nu får vård och stöd för att kunna växa upp i den trygghet som alla barn har rätt till. Men än är inte alla svenska barn hämtade.
– Barns rättigheter kränks dagligen i läger med fruktansvärda förhållanden. Barnen är krigets främsta offer och Sverige, liksom andra länder, måste se till att alla barn hämtas hem tillsammans med sina mammor så snart som möjligt. Väl hemma behöver fokus ligga på barnens bästa för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att de ska få en trygg uppväxt, säger Maria Frisk, Sverigechef på Rädda Barnen.
Under de senaste veckorna har politiska röster mot att hämta hem svenska barn och vuxna höjts. Den här rapporten är en stark påminnelse om vilka förhållanden dessa barn växer upp i.
Vi finns på plats i Al Hol och i Roj med exempelvis arbete mot undernäring, utbildningsinsatser och har barnvänliga platser där barn får känna sig trygga.
Ämnen
Kategorier
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.
Följ oss på: