Nyhet -
Behörighet i social barn- och ungdomsvård
Föreskrifter om behörighet att utföra vissa arbetsuppgifter i social barn- och ungdomsvård, (4.1.1-8272/2014); Kortversion av Rädda Barnens yttrande över Socialstyrelsens förslag.
Socialstyrelsen har föreslagit föreskrifter om vad som ska krävas för att få utföra vissa arbetsuppgifter i social barn- och ungdomsvård. De arbetsuppgifter som avses är de som beskrivs i 3 kap 3 a § andra stycket socialtjänstlagen, om handläggning och uppföljning av ärenden som rör barn och unga. Föreskrifterna är kopplade till en ny lagstiftning som kommer att träda i kraft 1 juli 2014, om krav på behörighet för handläggare inom den sociala barn- och ungdomsvården. De nya föreskrifterna ska användas främst av socialnämnder som ska bedöma handläggares kompetens, och för socialstyrelsen i dess prövningar av ansökningar från utlandsutbildade personer.
Rädda Barnen skriver i sitt remissvar att det är mycket positivt att det finns redskap för att dessa frågor hanteras så enhetligt och korrekt som möjligt, för att i slutänden säkra att ärenden för de barn som berörs får en så bra hantering som möjligt.
Socialstyrelsen skriver i förslaget att de allmänna råd som funnits hittills om personalens kompetens vid handläggning och uppföljning av ärenden som rör barn och unga, ska upphöra att gälla. Rädda Barnen föreslår i yttrandet att de istället ska uppdateras för att passa den nya lagstiftningen. Vidare föreslår Rädda Barnen att det för den som saknar socionomexamen, ska ingå i behörighetskrav för att utföra uppgifter enligt 3 kap 3 a § (om kompetenskrav för att få utföra utredning och uppföljning av barn och ungdom) ska ingå, utöver vad som listas i förslaget:
- Praktik motsvarande den som ges vid socialhögskolan
- Examen innehållande kurser som ger kunskap om
o hur man för samtal med barn om våld och andra övergrepp, och
o vilka konsekvenser upplevelser av våld och andra övergrepp av eller mot närstående kan få för barn.