Gå direkt till innehåll
Dagersättningen borde ligga på samma nivå som riksnormen för försörjningsstöd, som egentligen är det svenska välfärdssystemets yttersta skyddsnät, skriver artikelförfattarna.
Dagersättningen borde ligga på samma nivå som riksnormen för försörjningsstöd, som egentligen är det svenska välfärdssystemets yttersta skyddsnät, skriver artikelförfattarna.

Nyhet -

DN 5 februari 2024: Höj stödet till asylsökande – de flesta svenskar vill det

71 kronor om dagen – den ersättningen fick de som flydde Bosnien­kriget på 1990-talet. 30 år senare får en asylsökande, inklusive ukrainska flyktingar,samma ­belopp. Allt fler söker hjälp hos oss, och vi har länge sett ett akut ­behov av att höja summan. Det gör nu även en majoritet av befolkningen, ­skriver företrädare för fem välgörenhetsorganisationer.

Vi organisationer som ger stöd till människor i nöd har länge sett ett akut behov av att höja ersättningen. Det gör nu även den svenska allmänheten. I Novusundersökningen framkommer det att sex av tio tycker att dagersättningen bör höjas. 18 procent är osäkra och 24 procent är emot en höjning.

Samtidigt har kostnaderna för det som ersättningen ska täcka ökat markant. Mellan november 2021 och november 2023 ökade livsmedels­priserna med nästan 26 procent, enligt SCB.

Läs debatten i sin helhet: ”Höj stödet till asylsökande – de flesta svenskar vill det” - DN.se

    Ämnen

    Kategorier

    Kontakter

    Rädda Barnens pressjour

    Rädda Barnens pressjour

    Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
    Anne Thorngren

    Anne Thorngren

    Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
    Åsa Runström Awad

    Åsa Runström Awad

    Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
    Oskar Kollberg

    Oskar Kollberg

    Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

    Oscar Nelson

    Presskontakt Pressekreterare Presskontakt till generalsekreterare Åsa Regnér 072-454 54 85

    Relaterat innehåll

    Rädda Barnen svarar på remiss ”Förbättrade levnadsvillkor för utlänningar med tillfälligt skydd”

    Rädda Barnen svarar på remiss ”Förbättrade levnadsvillkor för utlänningar med tillfälligt skydd”

    Rädda Barnen välkomnar regeringens ambition att förbättra levnadsvillkoren för personer som har beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt EU:s massflyktsdirektiv. Rädda Barnen tillstyrker utredningens förslag att människor med tillfälligt skydd ska kunna folkbokföras tidigare än vad nuvarande reglering medger. Vi avstryker dock förslaget att dessa personer inte ska omfattas av de b

    Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

    Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

    Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

    -som respekterar och värdesätter varje barn.
    -som lyssnar till – och lär av – barn
    -som ger varje barn framtidstro och möjligheter.