Nyhet -
Fortsatt olika förutsättningar för barn
Rädda Barnen välkomnar regeringens initiativ för att ge gratis mediciner till barn i Sverige. Samtidigt oroas Rädda Barnen av fortsatt stora skillnader mellan landets kommuner. ”Postnummerlotteriet” avgör vilka uppväxtvillkor barn kan räkna med.
Barnets rättigheter spänner över flera budgetområden som exempelvis migration, utbildning, socialtjänsten, rättsväsendet och internationellt samarbete. Enligt barnkonventionen ska staten förverkliga rättigheterna till det yttersta av sina tillgängliga resurser. Som budgeten är utformad är det svårt att få en klar bild över hur mycket resurser som avsätts för arbetet med barns rättigheter som helhet.
Regeringen gör i sin budget stora satsningar inom områden där Rädda Barnen länge krävt agerande – bland annat för barn i ekonomiskt utsatta situationer, barn på flykt och våld mot barn. Inom dessa områden tas dock många beslut på lokal nivå, och där kommuner behöver satsa resurser. Hur dessa satsningar ser ur är väldigt olika runt om i landet. Det är i dag som ett lotteri för ett barn vilket stöd och hjälp hen kan få, beroende på var barnet bor. Rädda Barnen beklagar att regeringen inte tydligt redogör för hur man vill komma till bukt med dessa skillnader, något Sverige har fått återkommande kritik från av FN:s barnrättskommitté. Ett exempel är satsningen på socialtjänsten, där regeringen går in med stimulanspengar till kommunerna, som förväntas göra egna satsningar.
– Många av de satsningar regeringen gör för barn i ekonomisk utsatthet är bra, och sådana som Rädda Barnen har efterfrågat, men vi saknar en helhetsbild över politiken och en reell vilja i budgeten för att motverka ekonomisk utsatthet bland barn. Frågan vi måste ställa är hur kommer regeringen att säkerställa att alla kommuner satsar? Det som regeringen i dag har presenterat är en sorts ”lappa- och laga- politik” istället för att se till hela bilden. Vi undrar när det kommer en helhetssyn från regeringen om vad regeringen har för ambitioner för barnpolitiken, sägerElisabeth Dahlin generalsekreterare på Rädda Barnen.
– Vi välkomnar att regeringen i sitt budgetförslag väljer att satsa mer på ersättningen till kommunerna för mottagande, särskilt för mottagande av ensamkommande. Samtidigt så måste personerna som söker asyl få ekonomiska förutsättningar att leva ett värdigt liv. Därför är det tråkigt att regeringen inte är villig att höja dagersättningen för asylsökande, en ersättning som i dag är betydligt lägre än nivån på försörjningsstödet. Särskilt intrikat är det eftersom nivån är densamma som det låg på 1994, säger Elisabeth Dahlin.
I budgetförslaget vill regeringen satsa 250 miljoner per år till och med 2019 på att utveckla socialtjänst, främst genom att öka bemanningen, och även för att höja kompetensen hos socialtjänstens anställda.
– Med tanke på den kris socialtjänsten befinner sig i kan det ifrågasättas om pengarna räcker. Det finns i dag tydliga kommunala skillnader och brister i att låta barn komma till tals, vara delaktiga, och ha inflytande, säger Elisabeth Dahlin.