Nyhet -
Gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända
Rädda Barnen arbetar för barns rättigheter och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen. Rätten att söka asyl är en mänsklig rättighet och är en sista utväg för dem som på grund av krig och förföljelse tvingas lämna sitt hemland. I dagsläget är 60 miljoner människor på flykt och hälften av dem är barn, DS 2015:33.
Den största andelen av alla flyktingar är internflyktingar eller befinner sig i sitt närområde. Endast en bråkdel söker sig vidare mot Europa och en ännu mindre andel lyckas ta sig in i EU och vidare till Sverige. Även om det endast är en begränsad andel flyktingar som tar sig till Sverige så är trycket stort på mottagningssystemet och vi står inför stora utmaningar inom flyktingmottagandet.
Rädda Barnen efterlyser ett tydligare barnperspektiv i det lagda förslaget men ställer sig i övrigt bakom en ny lag som leder till att alla kommuner tar ansvar för flyktingmottagandet. En sådan lag förutsätter dock en förbättrad och förstärkt samverkan mellan inblandade myndigheter och kommuner för att säkerställa ett mottagande av godtagbar kvalité där barnets bästa och Barnkonventionens principer i övrigt beaktas.
Barnperspektivet saknas, särskilt sett till vilka omständigheter som ska beaktas vid fördelningen av anvisningar av nyanlända till kommunerna. Rädda Barnen vill se att hänsyn ska kunna tas till hur väl en kommun kan tillgodose barns behov och rättigheter.
Utbildningsinsatser hos Arbetsförmedlingen rörande Barnkonventionen, barnperspektiv och barnkonsekvensanalyser kan vara nödvändiga då lagförslaget omfattar barn och Arbetsförmedlingens vanliga målgrupp är vuxna.
Läs hela remissvaret.