Nyhet -
Humanitära visum knappast omöjligt- systemet används redan
Rädda Barnen tycker att det är positivt att frågan om lagliga och säkra vägar nu kommer upp på agendan. Däremot vill vi gärna ge en motbild till Anna Dahlbergs krönika i Expressen där hon menar att det är omöjligt att hitta lösningar.
På Expressens ledarsida idag skriver Anna Dahlberg att det är en utopisk dröm att EU och Sverige ska börja använda systemen med att kunna söka visum (sk asylvisum eller humanitära visum) på ambassaderna istället för att ta den livsfarliga vägen över Medelhavet. Hon menar också att kraven som höjs för att utöka antalet kvotflyktingar är verklighetsfrånvända och hon landar i att det inte finns några vettiga sätt för att skapa lagliga vägar in i Europa. Rädda Barnen tycker att det är positivt att frågan om lagliga och säkra vägar nu kommer upp på agendan. Däremot vill vi gärna ge en motbild till Anna Dahlbergs syn på att det är omöjligt att hitta lösningar.
För det är knappast omöjligt att införa system med humanitära visum. Systemet används redan, om än i försiktig utsträckning, i Schweiz och Frankrike samt en rad andra länder utanför EU. Rädda Barnen och andra organisationer som nu ställer krav på fler lagliga vägar till Europa tror inte att situationen för världens 51 miljoner människor på flykt kommer lösas enbart genom humanitära visum eller att alla dessa kommer till Europa. Däremot behöver EU sätta upp system som tydligt signalerar att vi är beredda att ta ett betydligt större ansvar för människor på flykt i regionens omedelbara närhet. Det kan handla om flyktingar från Syrien eller Afrikas horn.
Genom att öka ambitionerna i kvotflyktingsystemet, genom utfärdandet av humanitära visum samt snabbare och effektivare familjeåterföreningsprogram kan en del av människorna som befinner sig på flykt få tillgång till säkra och lagliga vägar. Systemet ger också möjlighet för EU:s medlemsstater att fördela ansvar mellan varandra så att vi inte fortsätter befinna oss i en situation där den största delen av ansvaret tas av Sverige och Tyskland. Fler länder i EU måste ta sitt ansvar och solidariskt ta emot kvotflyktingar. På EU-toppmötet tidigare i veckan kom medlemmarna överens om att ta emot ytterligare 5000 människor inom ramen för ett kvotflyktingprogram. Det är skamligt låga siffror då vi samtidigt bara till Sverige prognostiserar för 100 000 asylsökande under året. Åtaganden när det gäller flyktingkvoter och antalet kvoter måste närmare återspegla behoven, även om de aldrig helt kommer att kunna fylla dem.
Att argumentera mot humanitära visum genom att tala om risken för kaos vid våra ambassader är att stoppa huvudet i sanden. Det kaos vi inte ser inne i exempelvis Libyen finns med den logiken inte, eftersom det inte rapporteras i svenska medier eller sker i omedelbar närhet till en svensk ambassad. Om och när Sverige och andra stater inför humanitära visum, måste detta ske genom att resurser tillförs ambassader och representationer som är föremål för sådana riktade insatser. Alternativet till att hitta lagliga vägar är att människor som desperat försöker hitta en säker plats för sig och sina barn ska vara i händerna på flyktingsmugglare - och det alternativet vet vi konsekvenserna av.
Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda Barnen
Läs mer om vårt upprop för #lagligavägar