Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld

Sammanfattning: Yttrande över SOU 2015:55 ”Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck”.

Rädda Barnen har lämnat in sitt remissvar till slutbetänkandet av utredningen som ska föreslå en nationell mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck SOU 2015:55. Rädda Barnen välkomnar utredningen och hoppas att denna kan bidra till att komma till rätta med de allvarliga brister som finns i det stöd samhället ger till våldsutsatta barn och vuxna.

Utredningens uppdrag har handlat om att utvärdera genomförda insatser inom området, analysera behovet av kunskapsspridning och erfarenhetsutbyten inom befintlig myndighetsstruktur samt utarbeta en nationell strategi. Rädda Barnen har framfört kritik mot utredningsdirektivet och den avgränsning som medför att barn som upplever eller utsätts för våld inte specifikt omfattas som målgrupp. Rädda Barnen anser att målet med att ta fram en nationell strategi som ska syfta till att öka effektiviteten, kvaliteten och långsiktigheten i framtida insatser på området, inte kan uppnås utan att också involvera barnens situation, behov, rättigheter och inverkan i processer som rör våld i nära relation.

Det är därför glädjande att utredningen, trots denna avgränsning i uppdraget, valt att involvera målgruppen barn som berörs av mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck.

När det gäller området som rör Nationell styrning, organisering, samordning och uppföljning tillstyrker Rädda Barnen förslaget om att Länsstyrelserna ska ha ett fortsatt ansvar för det förebyggande arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Rädda Barnen vill även betona vikten av att alla Länsstyrelser har utvecklingsmedel att fördela, samt att det finns en Länssamordnare i varje län. Detta för att staten ska kunna erbjuda alla berörda barn ett rättighetsbaserat och likvärdigt stöd och skydd.

Rädda Barnen välkomnar att det tidiga våldsförebyggande arbetet ska uppmärksammas och prioriteras. Dock saknar vi fokus och konkreta förslag. Alla myndigheter och verksamheter behöver ha ett tydligt ansvar och mandat att arbeta med det våldsförebyggande arbetet. För att förebygga och förhindra våld behövs en samverkan mellan olika samhälleliga aktörer inklusive mellan civilsamhällets aktörer och den offentliga sektorn. Detta för att eftersträva en samlad kompetens och att de insatser som erbjuds inom respektive kommun är likvärdiga oavsett var i landet man befinner sig.

Läs hela remissyttrandet.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Oscar Nelson

Presskontakt Pressekreterare Presskontakt till generalsekreterare Åsa Regnér 072-454 54 85

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.