Nyhet -
Öppet brev till regeringspartierna om nedskärningar i biståndet
De omfattande nedskärningarna av biståndet som flera länder genomfört eller annonserat innebär en katastrof för miljontals barn. Det sker i en tid då nära ett av elva barn i världen är beroende av biståndets livräddande insatser. Nära 500 miljoner barn lever idag i konfliktzoner och avbrutna biståndsprogram får enorma följder för barn som redan hotas av våld och lever med svåra trauman.
Hjälporganisationer och FN gör allt i sin makt för att fortsätta hjälpa så många barn som möjligt, men tvingas ändå avsluta insatser. Sjuka och skadade barn kommer till vårdcentraler som behövt stänga på grund av indragen eller minskad finansiering, utan någon annanstans att ta vägen. Vårdinsatser till förlossningar och livsviktig vård till nyfödda barn och deras mammor, som ibland själva är flickor, drabbas. Vaccinationsprogram för barn pausas eller ställs in. Barns möjligheter att lära sig och gå i skolan, vilket är fundamentalt för deras framtid och något som barn själva värdesätter högt, försämras. För flickor innebär det en ökad risk att utsättas för barnäktenskap. Organisationer som försvarar barns och ungas rättigheter där demokratin trycks tillbaka får sämre förutsättningar. Det gäller inte minst de som kämpar för flickors rättigheter i ett ökat motstånd mot jämställdhet.
Nedskärningarna riskerar att rasera decennier av framsteg och det är alltid barnen som får betala det högsta priset. När barns allra mest grundläggande behov inte tillgodoses blir följderna särskilt allvarliga. Barn är mer sårbara och deras upplevelser tidigt i livet kan vara livsavgörande. Stor utsatthet och trauma under barndomen kan påverka barn och ungas utveckling både fysiskt och psykiskt med livslånga följder. De mest utsatta barnen har inte tid att vänta – därför måste bistånd riktas till barns liv och utveckling.
Biståndets kraft att förändra barns liv är stor. För barnens framtid men också för världen. Tillsammans med andra länder kan svenska politiker agera för att skydda barnen mot effekterna av stoppade biståndsprogram - både i vårändringsbudgeten och i höstens budgetproposition.
Undvik nedskärningar i Sveriges bistånd. I den globala biståndskrisen bör Sverige tillsammans med andra länder i stället utveckla och öka sitt bistånd. Sverige kan även bidra aktivt till förhandlingar om andra sätt att finansiera barns rättigheter, till exempel inom ramen för FN:s IV konferens för utvecklingsfinansiering.
Ge biståndet de bästa förutsättningarna att vara effektivt. Biståndets unika syfte är att stödja människor att ta sig ur fattigdom och förtryck. De globala nedskärningarna gör det ännu viktigare att Sveriges bistånd vägleds av behoven hos de mest utsatta barnen och familjerna, och inte av andra politiska intressen.
Sätt barnen i fokus, i den akuta biståndskrisen såväl som på längre sikt. Prioritera barns trygghet och säkerhet, hälsa och utbildning högre, både i utvecklingsbiståndet och i det humanitära biståndet. Lyft in alla barns lika värde och rättigheter som ett eget tematiskt område i höstens budget där politikens inriktning presenteras.
Bistånd till att stärka barn och deras rättigheter är moraliskt rätt. Det är också en strategisk investering i demokrati, utveckling, säkerhet och i framtidens arbetskraft och ledare. Sätt barnen främst för fred och utveckling.
Åsa Regnér, generalsekreterare Rädda Barnen
Pernilla Baralt, generalsekreterare UNICEF Sverige
Mariann Eriksson, generalsekreterare Plan International Sverige