Nyhet -
Rädda Barnen kommenterar Mexico City Policy
Mexico City Policy stoppar federalt amerikanskt bistånd till utländska organisationer som arbetar med abortfrågor. Detta får konsekvenser även för Internationella Rädda Barnen och våra partnerorganisationer eftersom vi arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Information om abort kan då bli aktuellt.
För att få amerikanskt federalt bistånd måste internationella organisationer deklarera följsamhet till MCP, det vill säga intyga att man inte arbetar med abort som familjeplaneringsmetod. Internationella Rädda Barnens styrelse beslöt den 23 mars att deklarera följsamhet till policyn. Argumentet för att göra så var att annars skulle hälsoprogram i 37 länder behöva avslutas. Det skulle drabba 14 miljoner barn och 6 miljoner kvinnor.
Frågor och svar
- Tar Rädda Barnen avstånd från kvinnors rätt till abort?
Vi skulle aldrig ta avstånd från rätten till abort, vi ser det som en grundläggande rättighet för kvinnor.
- Hur ställer sig svenska Rädda Barnen till MCP?
Vi är mycket kritiska till Mexico City Policy. Vi anser att MCP innebär uppenbara risker för ökad barn- och mödradödlighet. Den kommer också riskera att få indirekta effekter för amerikanskt finansierade hälsoprogram. Som oberoende barnrättsorganisation är vi också starkt kritiska till hur policyn begränsar vår och våra partners handlings- och yttrandefrihet.
- Hur påverkas svenska Rädda Barnen av Internationella Rädda Barnens ställningstagande?
Det beslut som tagits gäller för Internationella Rädda Barnen, inte för de enskilda medlemsorganisationerna. Beslutet i Internationella Rädda Barnen innebär inte på något sätt att Rädda Barnen inte kan prata om eller agera i frågor som rör Sexuell och Reproduktiv Hälsa och Rättigheter (SRHR). Tvärtom så gör vi i svenska Rädda Barnen nu därför allt för att minimera de negativa konsekvenserna får vår internationella verksamhet och för att hitta vägar som gör att barn och mödrar inte blir drabbade. Den verksamhet som vi har och som berörs av MCP är begränsad men viktig. Vår inriktning är nu att se till att andra partnerorganisationer kan ta över denna verksamhet från Internationella Rädda Barnen. I dessa ansträngningar har vi dialog med Sida och UD för att minimera konsekvenserna.
- Vilka konsekvenser får ställningstagandet internationellt?
Det är en mycket svår situation. Det är den tuffaste och svåraste fråga som vår globala styrelse haft att hantera sedan vi bildade vår gemensamma globala organisation. Att välja om man ska följa eller inte följa Mexico City Policyn är egentligen ett svårt val, där det bara finns negativa konsekvenser hur man än gör.
Om man hade valt att inte följa policyn så hade det påverkat all global USA-finansierad verksamhet inom hälsoområdet, vilket hade haft direkta konsekvenser för de allra mest utsatta barnen. Det gäller t ex vaccinationer, livräddande sjukvård för HIV, malaria, och diarré.