Nyhet -
Rädda Barnens synpunkter på DS 2021:13 Nationell plan för trygghet och studiero
Rädda Barnen har besvarat remissen på DS 2021:13 nationell plan för trygghet och studiero. Rädda Barnen var inte officiell remissinstans, men har ändå valt att besvara remissen då den innehåller frågor av stor relevans utifrån ett barnrättsperspektiv.
Rädda Barnen fokuserar i sitt remissvar på förslagen som hanterar en utökad möjlighet för skolpersonal att ingripa fysiskt för att säkerställa trygghet och studiero i skolan. Rädda Barnen är tveksam till om förslagen är i linje med barnkonventionens förbud mot alla former av våld och ser en stor risk i att utökade befogenheter leder till missbruk och att barn kommer att bli utsatta för våld och kränkningar av skolpersonal. I synnerhet då förslagen inte är tydlig med när fysiska ingripande får göras eller på vilket sätt. Rädda Barnen anser att de förebyggande åtgärderna kunde ha varit tydligare i detta, samt att mer fokus skulle ligga på kompetensutveckling kring alternativa metoder till fysiska ingripanden och hur skolpersonal kan undvika att hamna i situationer där trygghet och studiero måste säkerställas genom att ingripa fysiskt. Vidare anser Rädda Barnen att förslagen saknar ett fokus på samarbete, såväl mellan olika delar av skolan som mellan skolan och andra relevanta instanser i samhället. Detta kan i synnerhet ha stor vikt vid det förebyggande arbetet.
Rädda Barnen kommenterar också förslagen kring barns möjlighet att föra fram klagomål i skolan, och lyfter vikten av att barn ska kunna få sina klagomål undersökta även utan vårdnadshavarens godkännande samt att en bred utredning kring barns möjligheter till upprättelse när rättigheter kränks tillsätts, som ska se över barns klagomöjligheter inom alla områden, inte enbart skolan.