Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Rädda Barnens uppmaningar till de nya ministrarna

Sveriges nya statsminister Stefan Löfven har presenterat sin regering. Vi vill härmed rikta uppmaningar och uppmuntran till de ministrar som har särskilt ansvar för de områden som berör barn och unga. Här kommer våra bästa tips till er för att säkerställa att barns rättigheter genomförs!

Till statsministern Stefan Löfven (S):

Låt inte postnumret ha avgörande betydelse för barns hälsa, skolresultat och livschanser.

Du som statsminister har ett övergripande ansvar att se till att barnets rättigheter genomförs, oavsett barnets bakgrund, bostadsområde eller social status. Skillnaderna, både mellan och inom kommuner, är alldeles för stora. Idag är det ett postnummerlotteri som avgör om barns och ungas rättigheter efterlevs och vilket stöd och vilken hjälp som kan fås i en utsatt situation – och därmed vilka livschanser som barnet i slutändan har. Vi vill att du som statsminister kliver fram och tar ett långtgående ansvar för att komma till rätta med detta.

Till migrationsministern Morgan Johansson (S):

Beakta barns egna asylskäl
Barn som kommer till Sverige osynliggörs ofta. Inte sällan missar myndigheter att höra barn i asylprocessen och än mer sällan ligger deras egna asylskäl till grund för ett uppehållstillstånd. Vi vill uppmana dig att uppmärksamma denna grupp barn och säkerställa att barnspecifika skäl – exempelvis risk att rekryteras som barnsoldat, risk att utsättas för kvinnlig könsstympning eller att bli bortgift – förs in i Utlänningslagen som en särskild grund för asyl.

Synliggör kommunernas ansvar för papperslösa barn
Papperslösa barn i Sverige lever i regel under mycket svåra förhållanden. Många familjer har svårt att hitta boende och mat för dagen och lever med en ständig rädsla för polisen. Det är viktigt att dessa barn får en så normal vardag som möjligt med en trygg skolgång, hälso- och sjukvård och fritidsaktiviteter. I vårt arbete har vi sett att tillgången till socialtjänstens stöd ser olika ut beroende på vilken kommun barnet befinner sig i. Vi vill att du synliggör kommunernas skyldighet och säkerställer deras kunskap om papperslösa barns behov och rättigheter. Vi vill också att du ska ge papperslösa barn under sex år lagstadgad rätt till förskola.

Skapa fler lagliga vägar till EU
Barn som migrerar, flyr ensamma eller separeras från sina föräldrar i konfliktområden utsätts för stora risker som trafficking och övergrepp. De allra flesta tvingas resa med människosmugglare, inte sällan med livet som insats. Ett stort problem är att vägarna till Sverige och EU är så farliga och att det enda sättet att ta sig hit är på illegal väg. Därför måste det skapas andra och säkrare sätt att komma in i Europa. Vi vill att du möjliggör att fler barn och familjer på flykt ska kunna söka asyl innan de kommer till Sverige. Vi vill att du säkerställer att det finns fler lagliga vägar till Sverige och EU. Vi hoppas därför att frågan om humanitära visum till Sverige prioriteras på den politiska dagordningen.

Till barnministern Åsa Regnér:

Fortsätt Maria Larssons arbete
2010 antog riksdagen en ”Strategi för stärkandet av barnets rättigheter i Sverige”. Den tidigare regeringen påbörjade mycket arbete för att implementera strategin, inklusive stöd till kommuner och landsting. Vi uppmanar dig att fortsätta och utveckla det arbetet ytterligare. Inte minst vill vi uppmuntra dig att säkerställa att de rekommendationer som kommer från de två länsstyrelseuppdragen från februari 2014 – om att ta fram en struktur för hur länsstyrelserna kan hjälpa kommuner i deras arbete med barnkonventionen och uppföljning av detta, samt att stötta kommuner i att ta fram kommunala handlingsplaner för barn i ekonomiskt utsatta situationer – tas i beaktande och tillförs tillräckliga resurser.

Åk till Genève och ge uppföljningen av barnrättskommitténs rekommendationer tyngd
I januari 2015 ska Sverige granskas av FN:s kommitté för barnets rättigheter i Genève. Vi vill att du gör plats i din kalender för att vara där då. Om du visar att Sverige satsar resurser på en uppföljning och att vi är representerade på högsta nivå blir det en viktig signal till omvärlden och till det svenska samhället som visar att barnrättsfrågor har hög prioritet.

Ge barn rätt att klaga
Sverige har ännu inte signerat eller ratificerat tredje tilläggsprotokollet till FN:s konvention om barnets rättigheter. Det ger barn möjlighet att framföra individuella klagomål när deras rättigheter kränks. Vi vill att du inleder processen med att ratificera protokollet så att Sverige kan inrätta en myndighetsfunktion dit barn kan vända sig med klagomål.

Till justitieministern Morgan Johansson (S):

Låt barn bli målsägande när de bevittnat våld
Barn som upplevt våld ses idag som brottsoffer, med rätt till brottsskadeersättning. De anses däremot inte vara målsägande, med de rättigheter till ombud som en målsägande har. Vi vill att barn som upplevt våld i hemmet ska få status som målsägande i brottmålsprocessen och uppmanar dig att genomföra detta.

Ge barn egna ombud i svåra vårdnadstvister
Barn i svåra vårdnadstvister har inte lätt att göra sina röster hörda och få sina åsikter beaktade i processer kring vårdnad, boende och umgänge. Föräldrar, som borde vara det naturliga ombudet, har ofta svårt att enbart föra fram barnets åsikter utan att lägga in sina egna värderingar. Vi vill uppmana dig att omgående se över möjligheterna att ge barn i svåra vårdnadstvister ett eget ombud samt ratificera Europarådskonventionen som rör denna fråga.

Till biståndsministern Isabella Lövin (MP):

Barnsäkra det svenska biståndet och sätt barns rätt till trygghet och skydd högt på agendan
Vi uppmanar dig att säkerställa att barnrättsperspektivet finns med i det svenska biståndet. Vi vill att en bedömning alltid görs av hur en biståndsinsats påverkar – eller skulle kunna påverka – barns rättigheter. Vi vill att du tar ett samlat grepp om barns rätt till trygghet och skydd, kränkningar av barns rättigheter och våld mot barn. Vi vill att frågorna får större uppmärksamhet i de kommande globala utvecklingsmålen och de sätts högt på dagordningen.

Urholka inte biståndet
Lev upp till Sveriges rykte som humanitär förebild. Ta inte resurser från biståndsbudgeten för att finansiera exempelvis svensk flyktingmottagning. Sverige är ett rikt land som har råd både med en solidarisk flyktingpolitik och ett solidariskt bistånd till världens fattiga och utsatta.

Låt Sverige vara en ledare och innovatör när det gäller bistånd
Det globala behovet av humanitära hjälpinsatser är rekordstort med konflikter, krig och andra typer av katastrofer i bland annat Syrien (med grannländer), Irak, Centralafrikanska republiken, Sydsudan, Demokratiska republiken Kongo, Filippinerna, Gaza och ebolavirusdrabbade länder. Vi vill att du tar en ledande roll och visar solidaritet med människor i nöd – både ekonomiskt och politiskt. Vi vill också att du går i täten för att öronmärka biståndspengar till barn som är speciellt utsatta i humanitära katastrofer.


Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Oscar Nelson

Presskontakt Pressekreterare Presskontakt till generalsekreterare Åsa Regnér 072-454 54 85

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.