Pressmeddelande -
7 av 10 vill stoppa vapenexporten till kriget i Jemen
Bara 8 procent vill fortsätta exportera krigsmateriel till krigande parter i Jemen. 70 procent vill att regeringen slutar. Det visar en ny undersökning som Rädda Barnen och Sifo tagit fram. Nu måste regeringen visa att punkt 70 i överenskommelsen med C och L inte är tomma ord och stoppa vapenexporten.
Jemen är världens största humanitära kris. Kriget i Jemen har pågått sedan 2014 och barn drabbas allra hårdast. De har blivit måltavlor när skolor och sjukhus bombats. Svält används som vapen samtidigt som barnäktenskap och genusrelaterat våld ökar. Sedan krigets start uppskattar vi att
85 000 barn under fem år dött.
Sverige exporterar vapen till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, som de i sin tur använder i krigets Jemen. I den undersökning som Rädda Barnen gjort tillsammans med Sifo svarade 70 procent att de inte vill att regeringen exporterar vapen till krigande parter i Jemen.
Samtidigt som regeringen godkänt export av Global Eye*, som kan beskrivas som en flygande stridsledningscentral, till ett värde av 10 miljarder kronor till Förenade Arabemiraten har den svenska regeringen varit aktiva i fredssamtal.
– Regeringen har varit en drivande part i fredssamtalen för Jemen. Samtidigt fortsätter de sälja krigsmaterial till krigande parter i Jemen. Regeringen måste agera i enlighet med den feministiska utrikespolitiken och hålla en konsekvent linje, säger Helena Thybell, generalsekreterare för Rädda Barnen.
Punkt 70 i den 73 punktsöverenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna lyder enligt följande ”De fyra partiernas principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår. Regeringen ska pröva ärenden utifrån gällande lagstiftning”.
– En klar majoritet vill sluta exportera vapen till Saudiarabien. Nu är det upp till regeringen att stå fast vid överenskommelsen och stoppa vapenexporten, säger Helena Thybell.
I hundra år har Rädda Barnen outtröttligt kämpat för barn i krig och deras rättigheter. En självklar del av det arbetet är att vända sig till vår egen regering och uppmana dem att sluta exportera krigsmateriel till de som krigar i Jemen. Därför fortsätter vi nu den globala kampanjen #Stopthewaronchildren genom att sprida kunskap om att svensk export inte alltid är något att vara stolt över.
Se vår film om vapenexport här.
* Global Eye är ett flygburet signalspaningssystem som sålts till Förenade Arabemiraten för 10 miljarder kronor, men som ännu inte levererats. Dess föregångare, Erieye, används i dag av Saudiarabien i konflikten.
Ämnen
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.
Följ oss på: