Gå direkt till innehåll
Flyktingläger på den grekiska ön Leros. Foto: Rädda Barnen
Flyktingläger på den grekiska ön Leros. Foto: Rädda Barnen

Pressmeddelande -

Ett år med flyktingavtalet EU-Turkiet: Barn lever i fängelseliknande läger

Mer än 5000 barn lever idag i olika läger i Grekland under fängelseliknande förhållanden, som en direkt följd av migrationsavtalet mellan EU och Turkiet. En rapport som Rädda Barnen tagit fram berättar om självmordsförsök, depressioner, och omfattande missbruk bland barn. Rädda Barnen kräver att Grekland och EU tar ansvar för att de här barnen får sina rättigheter tillgodosedda.

 - Vår personal i fält har sett en dramatisk försämring när det gäller psykisk ohälsa bland barnen i lägren i Grekland. Det handlar om barn som i många fall redan är svårt drabbade av upplevelser i sina hemländer. Det är EU:s – och därmed Sveriges - ansvar att ge de här barnen bättre villkor, säger Ola Mattsson, programchef på Rädda Barnen.

Rädda Barnen vittnar om barn som kommit utan sällskap av anhöriga eller vuxna är särskilt drabbade, och många sover i skift av rädsla för övergrepp. De som har föräldrar eller anhöriga med sig tillåts inte leka för långt bort från sina tält för att minska risken för att bli utsatta för övergrepp eller bli bortförda.

Rädda Barnens personal har också träffat barn som uppvisar självskadebeteende eller har försökt begå självmord. Vid ett tillfälle lät ett barn filma sitt eget självmordsförsök.

 - EU:s medlemsstater bör skynda på processen med familjeåterföreningar, och även acceptera fler asylsökande från de grekiska öarna. Byråkratiska hinder är inte en godtagbar ursäkt för att barn tvingas leva månader under förhållanden som allvarligt riskerar deras framtida mentala hälsa, säger Ola Mattsson.

Rädda Barnen bedriver för närvarande verksamhet i norra Grekland, i och runt Aten, samt på fem öar i den grekiska arkipelagen. Organisationen arbetar med att ge barn trygghet och skydd, men bedriver även undervisning och förser familjer med mat och dryck. Sedan augusti 2015 har mer än en halv miljon barn och vuxna fått stöd av Rädda Barnen.

Rapporten "A Tide of Self-Harm and Depression" finns för nedladdning nedan.

För mer information och intervjuer kontakta presschef Jakob Andersson, 08-698 90 90 jakob.anderson@rb.se

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Oscar Nelson

Presskontakt Pressekreterare Presskontakt till generalsekreterare Åsa Regnér 072-454 54 85

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.