Pressmeddelande -
Mosul platsen för nästa flyktingkatastrof
Inför en annalkande irakisk offensiv mot IS-fästet Mosul vittnar nu Rädda Barnens personal på plats om en begynnande enorm flyktingström. Familjer och större grupper har börjat att - med fara för sitt liv - ta sig ut ur IS-kontrollerade områden trots att vägarna är minerade med hemmagjorda landminor. Mer än 500 000 barn riskerar att fastna i stridsområdet.
- Det är hemska beslut som många familjer nu tvingas fatta. Om de stannar kvar hamnar deras barn i korselden, med brist på mat och mediciner. Om de försöker fly tvingas de springa gatlopp mellan prickskyttar och minor, säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.
Mosul, som i realiteten fungerat som IS huvudstad i Irak, har mellan 1,2 och 1,5 miljoner invånare. Minst hälften av dom är barn. Efter två års ockupation av IS är nu irakiska styrkor, understödda av en internationell koalition, redo att under oktober försöka återta staden. För civilbefolkningen som stannar kvar kan det innebära att de hamnar mellan de stridande parterna, medan de som försöker fly hotas av prickskyttar, minor eller att bli tillfångatagna och avrättade av IS-krigare.
Vid ett mottagningscenter i Hayakal möter Rädda Barnen människor som tagit sig ut ur staden Hawija, 50 km väster om Kirkuk. Omkring 90 000 människor bedöms komma att fly från Hawija de närmaste dagarna när irakiska styrkor intar nya positioner allt närmare Mosul.
- Barnen som kommer från Hawija är utsvultna och lider ofta av svår uttorkning efter att ha tagit sig hit till fots, omgivna av minor och IS-patruller. Men det här är bara början. Vi tror att det kommer bli mycket värre när striderna närmar sig Mosul, varnar Elisabeth Dahlin.
Rädda Barnens personal står i beredskapsläge i Irak för att kunna förse befolkningen med mat, vatten, och andra förnödenheter, det finns också särskilda team som kan ge barn på flykt trygghet och skydd. Rädda Barnen kommer att kunna ge psykologisk första hjälpen för de mest utsatta barnen, och också identifiera och hjälpa de som har skiljts från sina föräldrar.
För mer information och intervjuer om Rädda Barnens arbete i Irak kontakta presstjänsten på 08-698 90 90.
Relaterade länkar
Ämnen
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.
Följ oss på: