Pressmeddelande -
Nya siffror om klimatkrisen: 710 miljoner barn har eller riskerar att drabbas av klimatförändringar
Rädda Barnen kan i dag presentera nya siffror som visar att 710 miljoner barn lever i de länder där det är störst risk för klimatförändringar. Barn, speciellt de allra mest marginaliserade, drabbas först och värst av den pågående klimatkrisen. Därför behöver beslutsfattare förstå att klimatkrisen också är en barnrättskris.
Hundratals miljoner barn lever i regioner där klimatförändringar har en stor påverkan på deras liv. De här barnen lever redan med klimatpåverkans konsekvenser så som översvämningar, torka, orkaner och andra extremväder och har eller kan drabbas av matbrist, sjukdomar, vattenbrist, utebliven utbildning, att komma till skada fysiskt eller psykiskt, död, separation från föräldrar och att de måste flytta från sina hem när havet tar över fastlandet. I värsta fall kan barn drabbas av en kombination av dessa – samtidigt.
Kombinationen klimatförändringar och konflikt har även orsakat akut hungersnöd för miljontals barn. Det finns områden i exempelvis norra Nigeria, Jemen och Sydsudan där barn idag dör av svält på grund av matbristen som orsakats av bland annat vattenbrist, översvämningar och våld som stoppar matleveranser eller begränsar markytor som kan användas till odling. Jakten på mat gör barn extra sårbara och många har tvingats fly från sina hem eller utsätts för barnarbete och barnäktenskap som ett sätt att få tillgång till mat.
– Beslutsfattare behöver förstå att klimatkrisen också är en barnrättskris och att barn drabbas först och värst. Många av de allra mest marginaliserade barnen drabbas redan nu och om inte världsledare agerar tillräckligt kraftfullt och tillräckligt snabbt kommer allt fler barn att utsättas för klimatförändringarnas förödande konsekvenser, säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen.
Rädda Barnens statistik över barn i riskzonen för klimatförändringar släpps inför det klimattoppmöte som Joe Biden håller den 22 april. Vi på Rädda Barnen uppmanar att barn, framförallt de allra mest marginaliserade som drabbas allra hårdast av klimatförändringar, får komma till tals i mötet.
– Jag kan inte glömma när jag såg hus rasa ihop för att det var så kraftigt regn och starka vindar. Jag blev rädd. Jag gillade det inte, för efter cyklonenen blev vi hemlösa och saknade mat, säger 14-åriga Baptista* i Mocambique. Han och hans tre syskon har försökt återhämta sig sen cyklonen Kenneth drog in i deras hemstad 2019.
Utifrån de siffror som presenteras i dag kan vi se att:
- 710 miljoner barn lever i de 45 länder där det är störst risk för klimatförändringar.
- 70 procent av alla afrikanska länder har en hög risk för klimatpåverkan, antingen att de redan drabbats av klimatförändringar eller befaras att drabbas.
- Klimatförändringarnas påverkan i Jemen har förvärrat en redan fruktansvärd situation, där konflikten skapat allvarlig matbrist och miljontals barn riskerar att gå hungriga.
- Barn i Bangladesh har redan under årtionden exponerats för klimatpåverkanskonsekvenser som ökade översvämning, cykloner och förhöjda vattennivåer.
- Malaria och denguefeber drabbar redan barn i Demokratiska republiken Kongo. Ökat extremväder kan leda till nya hälsorisker och förvärra redan pågående hälsoproblem i ett land där sjukvården redan är begränsad.
Rädda Barnen är oftast på plats före, under och efter en naturkatastrof. Vi i arbetar i 120 länder och hjälper barn som på olika sätt drabbats av klimatförändringar. Vi jobbar både med att främja barns delaktighet, stärka deras röster, politisk påverkan och att anpassa samhällen utifrån de klimatförändringar som redan sker och riskerar att ske i framtiden.
*Baptista heter egentligen något annat
Ämnen
Kategorier
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.
Följ oss på: